Навършват се 120 години от създаването на БТА. Президентът посети агенцията

Снимка: БТА

Медиите трябва да служат не на управляващите, а на управляваните. Това призвание Българската телеграфна агенция изпълнява успешно през 120-годишната си история. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към журналистите на БТА по време на редакционния съвет на медията. Държавният глава беше гост на агенцията по повод 120-годишнината от създаването й, когато е написан първият бюлетин на БТА.

Президентът пожела на журналистите от агенцията и занапред професионална страст и упоритост. Бъдете еталон за качествена журналистика във времената на фалшиви новини, гръмки заглавия и измислени герои, заяви Румен Радев.

Достоверността и обективността са стълбовете на качествената журналистика, които все повече се подкопават от политически и икономически натиск, посочи Румен Радев и припомни думите на един от първите ръководители на БТА – Иван Попов, според когото е „пакостно“ медиите да бъдат подчинени на властта.

Президентът заяви, че дългата и славна история на медията затвърждава принципа, че когато технологиите се развият и стигнат до определен праг, тогава се налага смяна на тактиката. „Вие сте свидетели именно на такива бурни процеси“, посочи президентът и изтъкна, че при отразяването на новините скоростта е все по-важен фактор, а „битката“ не е за часове и минути, а за секунди. „Това вече е огромното предизвикателство за вас професионалистите – доколко в тази битка ще се спазят принципите на обективност  и достоверност на информацията“, заяви Румен Радев и допълни, че именно заради преценката на журналистите и етичните стандарти технологиите никога няма да заменят човека.

„Наскоро констатирах, че парламентът атрофира и се превръща в нотариат на правителството – имаше остри реакции от депутати, от политици, но мисля, че хората ме разбраха, макар да има превратно тълкуване на моите думи“, заяви Румен Радев. Президентът цитира един от „славните“ ръководители на БТА – Йосиф Хербст: „Истинският, постоянно действащ парламент на една държава, това е неговата журналистика и публицистика“ и допълни, че българската журналистика изживява своите трудни и често безславни дни. Като държавен глава се радвам, че БТА е тук със своята история, традиции, професионализъм, опит и високи стандарти, заяви Румен Радев.

Генералният директор Максим Минчев подари на държавния глава копие от първия бюлетин на БТА, както и първото интервю на Румен Радев като командир на Военновъздушните сили, дадено за агенцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK