Тазмесечната музейна работилница за деца в Кюстендил се посвещава на кошничарството

Снимка: Регионален исторически музей - Кюстендил

През месец юни Регионален исторически музей – Кюстендил, посвещава музейната си работилница за деца на кошничарството.

Първият летен месец от годината се свързва и с Празника на черешата в Кюстендил, който за десет години се превърна в емблема на града.

Той се утвърди благодарение на природните дадености на региона – благоприятен климат, плодородни полета и лечебни горещи минерални извори, които са основен фактор за съществуването на непрекъснат поселищен живот в продължение на осем хилядолетия. 

Кошничарството е стар занаят с разнообразно приложение. Той се развива в далечното минало, за да отговори на всекидневните нужди на населението. Затова е широко разпространен.

По традиция се изпълнява предимно от мъже като се използват лескови или дрянови пръчки, защото са здрави и притежават свойството да се огъват. Основните кошничарски изделия са свързани със селското стопанство. Затова във всяко българско семейство до средата на ХХ век е имало няколко такива плетени съдове.

Юнската музейна работилница предлага изработване на кошници с пръчки от вестник, хартия, коноп и прежда, прилагайки основни кошничарски техники, които целят да развият творческите умения на децата. Заниманията се провеждат в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил на 14. 15. и 16. юни от 14.00 до 18.00 ч.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK