Македонският парламент направи албанския втори официален език на страната

Източник: ЕПА, архив

Депутатите в Македония прокараха закон, който прави албанския втория официален език в страната, съобщава АП. Парламентарният вот беше бойкотиран от основната опозиционна партия.

Законопроектът беше подкрепен от 69 депутати в 120-местния парламент. Все още проектозаконът трябва да бъде одобрен от президента на страната, за да влезе в сила. По-рано Георге Иванов изрази сериозни опасения, че може да е в противоречие с конституцията на страната.

Още през ноември 2017 г. законодателният орган подкрепи проект на закона. Етническите албанци са около ¼ от 2,1-милионното население на балканската страна. Промяната ще им позволи да използват албански език при комуникацията си с всички официални институции в страната.

В началото на миналото десетилетие в Македония беше приет закон, който гарантира права да се използва албанският език като официален само в определени райони, където малцинството е повече от 20% от населението.

Законът бе част от мирно споразумение от 2001 г. за прекратяване на въоръжен конфликт между етнически албански бунтовници и правителството.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ аргументира бойкота си с това, че законопроектът е в нарушение на конституцията, в която е заложено, че "македонският език и кирилицата са официалният език на Република Македония".

Според партията новият законопроект няма да доведе до реално подобряване на ситуацията с правата на албанското малцинство, а по-скоро ще задълбочи различията.

"Двуезичието ще създаде правен хаос. Ще създаде неефективни институции, които ще се изгубят в превода, вместо да е в реална полза за гражданите", поясниха от партията.

Премиерът на Албания Еди Рама приветства решението на македонския парламент като "историческо постижение, което демократизира и подсилва Македония". Опозиционната албанска Демократическа партия също приветства решението. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK