Каракачанов от Кулата: Българското правителство не приема политика на разселване на нелегални емигранти

Снимка: Infomreja.bg

Категорично българското правителство не е приемало и няма да приема политика на някакво разселване на нелегални емигранти – било да ги приема от Западна Европа, било да ги приема от съседни страни. Ясно и категорично въпреки спекулациите.

Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в присъствието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Двамата министри бяха на посещение в района на граничния пункт Кулата след като вчера президентът Румен Радев свика Консултативния съвет по национална сигурността във връзка с мигрантските бунтове в Солун.

Маринов и Каракачанов увериха, че към момента няма данни и опасност за бежанска вълна, която да тръгне към страната ни.

Всякаква информация пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Затова ние предприемаме съответните мерки при масово насочване към нашата граница да можем да реагираме съвместно с армията, тъй като вече имаме правната възможност при такива кризи да се намесва и армията, каза Маринов.

Каракачанов разясни, че в района на Одрин от миналата седмица има много мигранти. Основната им цел като маршрут е Гърция – Македония или Албания – Западна Европа.

По информация на партньорските служби се обсъжда алтернативен вариант да се ползва и България като маршрут. Ние сме длъжни да предотвратим подобни отпити за нахлуване на българска територия, категоричен бе вицепремиерът.

Гранична полиция и МВР са взели всички мерки да предотвратят евентуално, защото към момента такава опасност няма, при подобна опасност това да не се допусне, допълни Каракачанов.

Маринов обясни, че на българо-турската граница има ограда със съответните сензори и технически възможности.

Там имаме и допълнително присъствие, но по-сериозни ресурси сме струпали тук – на гръцката граница, тъй като тук ескалира процесът. Тук няма и преградно съоръжение. Ще се качим да обиколим полосите. Виждате, че има усилени наряди, те са и в пограничните райони.

Заявено бе, че МВР ще съдейства на армията, като днес на Кулата ще бъде проигран план за действие при кризи.

В района на ГКПП-Кулата няма ограда, като такава е планинската верига.

Едни добре подготвени хора – двама или трима, биха могли преминат. Точно в района на Кулата е единственият по-лесен достъп и ако има опит за напън, то той ще бъде оттук. През 2016 е изчистена полосата, за да има видимост и да може да се маневрира, каза Каракачанов.

Има 200-300 подготвени военни в Благоевградското формирование, който могат да действат при нужда, каза военният министър.

Зам.-директорът на Гранична полиция Иванов обясни, че досега за задържани 30 човека, а за миналата година са 146. Хора от Афганистан се опитват да преминат най-често.

Каракачанов даде и малко повече подробности за обстановката извън Европа:

В Сирия се успокои ситуацията, но в Либия ескалира. А още по време на Сирийския конфликт имаше големи групи хора, включително и джихадисти, които има вероятност да тръгнат към Европа.

Маринов каза, че обменът на оперативна информация е добър и в реално време. Информация за подстрекателите и трафикантите ползват социалните мрежи и фалшивите новини.

Каракачанов допълни, че основно с този контингент работят гръцките и турските сили за сигурност.

Ние наблюдаваме периметъра, но тази информация какво се случва в бежанските лагери получаваме от гръцките и турските колеги.

Бързата реакция на правителството да промени законодателството, касаещо хората, които дават подслон на бежанци и шофьори, накара емигрантите да се насочат на друго място, каза Маринов.

В заключение военният министър каза, че масата от мигранти би могла да се използва от някои формации по време на евроизборите за дестабилизация на контрола.

Едно мога да кажа: нашето решение е да се пипа бързо и непоколебимо. Мисля, че повече приказки са излишни!

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK