Македонският министър на отбраната: Готови сме и ще се справим с мигрантския натиск

Снимка: Infomreja.bg

„Наблюдаваме ситуацията с мигрантите на южната граница и сме готови да се изправим пред нарастващия натиск“. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска.

„В резултат на фалшиви новини, част от бежанците, които са били настанени в Гърция, са решили, че балканският маршрут е отворен и затова с тръгнали масово към нашите граници.Вчера проведохме консултации с Министерството на вътрешните работи и решихме, че двете ведомства могат да си сътрудничат и че сме готови да се изправим заедно пред нарастващия натиск върху границата. Това показва, че е важно да бъдем бдителни и готови“, подчерта Шекеринска.

Тя допълни, че ситуацията се следи отблизо и не е случайно, че има постоянно присъствие на армията дори и в дните, когато няма мигранти на границата. „Сега стана ясно, че това е оправдана стъпка“, отбеляза тя.

„На няколко пъти удължавахме решението на границата да има и военна подкрепа – дори в моменти, когато опасността сякаш е преминала. Аз и министърът на вътрешните работи винаги сме подчертавали, че в средата на мигрантски кризи трябва да свикнем с новата реалност – че тази опасност може да се създаде за една нощ и че тя вероятно ще бъде една от стандартните опасности за нас, но и за всички страни в региона“, категорична е министърът на отбраната на Северна Македония.

Що се отнася до исканията на турския министър на отбраната Хулуси Акар да се предприемат действия срещу членовете на движението ФЕТО и дали това застрашава членството на Скопие в НАТО, Шекеринска отговори, че няма нови искания и няма да коментира нищо повече по въпроса.

„Работим с всяка от страните, които от дълго време са наши съюзници, и подкрепяме членството си в НАТО, за да осигурим пълна подкрепа на нашия прием в Алианса и да подобрим взаимоотношенията си с другите държави“, подчерта Шекеринска. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK