Трета черква за една година ще бъде осветена в община Петрич

Снимка: Община Петрич

Трета черква за една година ще бъде осветена в община Петрич.

Неврокопският митрополит Серафим ще освети храм „Свети Димитър“ в село Ръждак, община Петрич, на 20.10.2018 г., събота, когато в 6.00 ч сутринта започва църковният ритуал и отслужването на Света литургия. Сградата на църквата се строи повече от 10 години. Свети Димитър е избран за закрилник на село Ръждак още през 1992 г.

Първата копка на църквата е направена през 2007 г. по иницатива на кмета Георги Стоянов и жители на селото. До тогава в селото е имало само един параклис. Освещаването сега се случва след предложението на кмета на община Петрич Димитър Бръчков да бъде дарен безвъзмездно имотът, върху който е построен храм „Свети Димитър“ в с. Ръждак на Българската православна църква.

Според устава на църквата, храмове се освещават след прехвърляне на собствеността на БПЦ.

Теренът под храм „Свети Димитър”в село Ръждак, който е общинска собственост е с площ 1 381 кв м. За завършването на храма в село Ръждак помагат Любомир Георгиев, Георги Хаджимаргаритов, Община Петрич и кметът на селото Георги Стоянов.

Припомняме, че в селата Първомай и Струмешница, Община Петрич дари също терените, върху които са построени местните църкви, за да бъдат осветени.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK