Македония обмисля да промени името си, за да влезе в НАТО

Източник: ЕПА, архив

Новоназначеният министър на външните работи на Македония Никола Димитров обяви пред британския делови ежедневник "Файненшъл таймс", че Македония обмисля да промени името си, за да ѝ бъде позволено да се присъедини към НАТО.

Димитров е планирал да пътува до Атина за среща с гръцкия си колега в сряда, за да възстанови доверието между двете съседни държави, след като Атина наложи вето на кандидатурата на Македония за НАТО през 2008 г.

"Македония ще обмисли промяна на името си в опит да задоволи исканията на Гърция и да прекрати противопостовявето ѝ към нейното членство в НАТО", посочил първият дипломат на югозападната ни съседка.

"Ще помоля Гърция да преразгледа какъв вид съсед иска - дали те искат стабилна, приятелска страна, която предлага надежда за демокрация и справедливост?", посочил Димитров в интервюто, допълвайки: "Ако сме добър съсед, тогава се надяваме, че политическите сили в Гърция ще разберат, че това е историческа възможност." 

Членството в алианса ще спомогне за успокояването на Балканите след месеци на политическо напрежение, което понякога стигна и до кръвопролития, ще каже Никола Димитров по-късно днес пред високопоставени представители на НАТО в Брюксел, отбелязва британското издание.

Според "Файненшъл таймс" Гърция вижда новото правителство в Македония, ръководено от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), като по-подходящо за сътрудничество в сравнение с предишното правителство на ВМРО-ДПМНЕ, но все още не вижда необходимост от прибързано решение на проблема с името.

Димитров е коментирал пред британското издани, че каквото и да е споразумение за ново име ще бъде подложено на референдум в Македония.

Неназовани анализатори са казали пред "Файненшъл таймс", че този процес можел да продължи до една година и бил предизвикан от подновения руски натиск на Балканите, включително опитът за преврат в Черна гора. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK