Депутатите Богдан Боцев, проф. Георги Михайлов и Иван Ченев се срещнаха с лекари и сестри в Гоце Делчев

Снимки: Община Гоце Делчев

Изключително важни и полезни срещи проведоха проф. Георги Михайлов и Иван Ченчев - депутати от "БСП за България“, заедно с колегата си Богдан Боцев в Гоце Делчев.

И двете срещи в гоцеделчевската болница бяха организирани от местния народен представител, като при едната депутатите се срещнаха с лекарите и главните сестри, работещи в МБАЛ "Иван Скендеров", а при втората - с общопрактикуващите лекари от четирите общини: Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Темата на срещите бе "Проблеми на здравеопазването в България".

Проф. Георги Михайлов, който по професия е лекар и член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, постави според личната му гледна точка проблемите и възможните решения и поиска от своя страна да чуе колегите си от Гоце Делчев и региона.

 „С проф. Михайлов и с другия ми колега в Парламента - Иван Ченчев, сме категорични, че е необходима цялостна промяна на модела на здравеопазване в България.

Същото бе споделено и от лекарите по време на двете срещи. Като основни проблеми те посочиха недофинансирането на общинските болници и недостига на кадри, което е проблем в национален мащаб“, сподели Богдан Боцев.

Според проф. Михайлов, в частните болници в България са съсредоточени скъпоплатените клинични пътеки, което води до практическото източване на здравната каса и обратно, в малките общински болници, като тази в Гоце Делчев, пътеките не са достатъчно финансирани, а броят на хората, които се лекуват е много голям. Затова е нужно да се промени и актуализира стойността на клиничните пътеки.

Проф. Михайлов бе категоричен, че сегашното им остойностяване не е реално.

„Това е грешка, допусната още в самото начало, тъй като стойността е определяна без ясни критерии“, коментира домакинът Богдан Боцев.

Според тримата депутати от изключителна важност е да има ясен приоритет в държавната политика по отношение на болници, които са в отдалечени и труднодостъпни райони, без наблизо да има друга болница - каквато е МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев.

Такива болници трябва да бъдат допълнително подпомагани, защото те са от изключителна важност.

„По време на срещата ни с общопрактикуващите лекари, с безпокойство научих за един много сериозен проблем а именно, че всички те са в предпенсионна възраст. Още по-лошото е, че няма нито един млад лекар, който да е проявил желание да работи като личен лекар. Това е много голям проблем, за който трябва да се търсят варианти за решаване“, заяви депутатът от левицата Боцев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK