Активисти на БСП поставиха мраморен монумент върху гроба на Владимир Димитров-Майстора в Шишковци

Снимки: Пресцентър

Активисти на БСП поставиха мраморен монумент върху гроба на Владимир Димитров-Майстора в село Шишковци и облагородиха прилежащата територия със съдействието на кмета на населеното място Климент Терзийски.

Средствата бяха отпуснати от БСП по искане на общинската организация на БСП-Кюстендил, с председател инж. Росен Димитров, който коментира инициативата така: ,,Наше вдъхновение за това, което направихме сега бе тазгодишното издание на студентския пленер, по време на който група студенти от Художествената академия живяха и рисуваха в село Шишковци, там където Владимир Димитров-Майстора е създал голяма част от своите творби. Желанието ни бе да бъдем съпричастни към това мероприятие.

Първата ни идея беше да ремонтираме прилежащата територия към бюст-паметника в центъра на селото, защото ни се струваше малко занемарено, което от своя страна натрапваше впечатлението, че големия ни художник е позабравен.

Но след като видяхме гроба на Майстора само на 50 метра от бюст - паметника му, също в центъра на селото, който не беше нищо друго освен подобие на гроб, и няма да бъде пресилено, ако кажа, че лобното му място приличаше на сметище и по нищо не личеше, че там е погребан великият ни художник. Тогава решихме, че средствата и работата трябва да бъдат вложени точно тук.

Тези аномалии може да се случат в днешна България - лобното място на големия творец, с който се гордеем и е прославил държавата ни, да бъде в окаяно състояние. Оправданията са винаги в посока ,,Няма пари“, но ние показахме, че когато има желание и пари ще се намерят и хора, които да положат малко труд, за да не се срамуваме пред паметта на великите ни личности.“

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Кирил Цеков20:46 - 31.10.2018
Не знаех че Майстора има (лобно място)!??!
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK