Националната награда за живопис на името на Майстора спечели Анета Дръгушану

Снимки: Infomreja.bg

Тазгодишната Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора спечели художничката Анета Дръгушану.

Статуетката бе връчена от кмета на Кюстендил Петър Паунов, грамотата от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, а паричното измерение от директора на кюстендилската галерия Валентин Господинов.

Това се случи по време на тържествена церемония в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ - Кюстендил, а проявата е посветена на 136 – годишнината от рождението на големия художник.

По традиция удостояването с наградата бе предшествано от поднасяне на цветя на паметника на Владимир Димитров – Майстора пред сградата на галерията. Музикален анонс, който бе изключително въздействащ и развълнува присъстващите бе направен от възпитаниците на Адела Харалампиева от фолклорна формация „Фолк-Арт“.

Церемонията по връчването на наградата бе съпътствана и от откриване на изложба с творби на миналогодишния носител на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора – Николай Майсторов.

Днес бе отбелязана годишнината от рождението на Майстора, както и шестата годишнина от подновяването на Националната награда за живопис на неговото име.

Сред последните носители на националната награда са проф. Андрей Даниел, Свилен Блажев, проф. Ивайло Мирчев, проф. Станислав Памукчиев, Николай Майсторов.

Идеята да бъде възстановена тази награда е на ХГ “Вл. Димитров- Майстора” и предишния й директор, поетът Михаил Калдъръмов, с подкрепата на кметът на община Кюстендил Петър Паунов и председателят на СБХ Любен Генов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK