Майстора и Кюстендилската изобразителна школа гостува в Художествена галерия - Казанлък

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

След като се представи в галериите в Стара Загора през 2016 г. и в Габрово през 2017 г., Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора"-  Кюстендил гостува в Казанлък с изложбата „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа".

Тя ще бъде открита в Художествена галерия – Казанлък на 25. януари от 17.30 часа и ще остане в залата за временни изложби цял месец.

Експозицията, която реди Галерията, включва 42 картини – 13 от Майстора и още картини от Мориц Бенционов, Борис Елисеев, Богомил Лазов, Стоян Венев, Асен Василев, Кирил Цонев, Райна Евтимова, Любен Бояджиев, Никола Иванов и Николай Дюлгеров - художници, които носят със себе си част от художествените процеси в българското изкуство от онзи период и в голяма степен разширяват представата за изобразителното изкуство от 20-те, 30-те и 40-те години. Гостуващата изложба е част от програмата за размяна на експозиции между галериите.

От началото на XX в. до днес Кюстендилската изобразителна школа наброява близо 200 автори, чието изкуство е близко по дух и с обща идейно-пластична насоченост. Началото поставя през 1924 г. Владимир Димитров – Майстора, когато се установява в с. Шишковци и около него спонтанно и естествено се обособява група от също така вдъхновени художници. Около Майстора се сплотяват всички кюстендилски творци.

Те често му гостуват, работят заедно, беседват, учат се от него. По този начин въз основа на общи идейни и творчески принципи с тези на Майстора, без художниците да губят своята индивидуалност, израстват значими творци, които заедно с други наши художници определят националните измерения на изобразителното ни изкуство.

По инициатива на Кирил Цонев през 1930 г. се създава Дружество на кюстендилските художници. Укрепена вече и организационно, тази група става известна в страната със свой творчески облик, а Кюстендил - като Град на художници.

Експозицията „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа" включва както емблематични, така и по-рядко показвани творби на Майстора, произведения на поколението художници, издигнали родната ни култура до най-добрите световни образци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK