Майки излизат на протест в Благоевград тази събота

Евгения Тодорова, член на Инициативния комитет за повече грижи за българските деца, снимка: infomreja.bg

Майки излизат на протест в Благоевград под мотото "Национална детеградация vs управленска деградация". Недоволството си те ще изразят тази събота от 11 часа на площад "Георги Измирлиев" пред сградата на общината.

Организатор е Инициативен комитет за повече грижи за българските деца с председател Евгения Тодорова /на снимката/.

От там изпратиха декларация до Народното събрание, Министерски съвет, Министертвото на труда и социалната политика, президента и Европарламента, в която настояват държавата да отдаде дължимото на майките и децата.

"Ние, свободните и независими граждани на Република България, настояваме пред правителството, Народното събрание, МТСП и Европарламента за осигуряване на повече грижи за децата в България. Ние не искаме повече да си спомняте за нас само в предизборните си обещания, за това ще ви напомняме по-често пред вратите на общините и Народното събрание".

Декларацията с исканията беше внесена до всички български институции и представителството на ЕС в България.

Под декларацията са се подписали членовете на комитета, парламентарно и извън парламентарно представени партии, граждански сдружения, КТ" Подкрепа",публични личности и общественици, както и български евродепутати.

"Българските майки са достойни европейски граждани и им се полага достоен живот в периода на тяхното майчинство. Трудът на българските жени е познат и признат по цял свят, високо продуктивен и отговорен. Липсата на работа и закрила на работещите майки ги доведе до просешка тояга и свежа захранка на трафика с хора. Настояваме за бързи мерки на държавата и общините, засилване на контрола над работодатели и разкриване на работни места.

Настояваме държавните институции и администрацията довела до тотален демографски срив да носят отговорност за действията и бездействията си, чието следствие е ниската раждаемост.

Продуктивна нация има само когато децата се отглеждат в стабилна семейна среда, с качествено здравеопазване и добро образование. Искаме правителството да огласи доклад пред цялата нация какви мерки и действия са предприети през последните три години за социалната, здравната и образователната политика по отношение на децата и техните майки. По същия начин, по който ежеминутно ни информира за срязаните лентички по инфраструктурата.

Защитата на майките и децата е въпрос на оцеляване на нацията и част от националната сигурност. Ние искаме разумна политика водеща към достоен живот", се казва още в декларацията.

 

Състояние на проблема: Отвързването на обезщетенията за майчинство от МРЗ доведоха до невъзможност тези средства да изпълнят целите си. Липсата на детски надбавки за деца от семейства с по-висок доход от минималният и скромният им размер води до реално ощетяване на хиляди семейства и техните деца. Системата за стимулиране на раждаемостта не е насочена към подобрени грижи за децата, особено в семейства над минималният доход. Дефицитът на места в детските градини се превърна в хроничен  национален проблем , засягащ хиляди млади семейства и без изгледи за скорошното му решение. От 2009г. раждаемостта рязко започна да пада.


ИК за ПГДБ настоява за:

1. Възстановяване обвързването на обезщетенията за майчинство с МРЗ в т.ч. до 2 годишна възраст на детето. Възстановяване на периода върху който се изчислява обезщетението както беше до 2009 год;

 

2. Увеличаване на детските добавки с минимум 25% от МРЗ и получаването им от всички деца, без обвързването с минимален доход и образование, на член на семейството;

 

3. Осигуряване на места за всички желаещи в общински и ведомствени детски ясли и градини до 1 септември 2013 година;

 

4. Задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год.възраст, въпреки желанието им и подадено заявление за настаняване, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение на съответната община;

 

5. При възникване на проблеми в детски ясли и градини да бъде осигурена възможност на експерти и представители на НПО, работещи в областта на грижите за децата да участват в проверки по места;

 

6. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

 

7. Правителството да огласи доклад пред цялата нация, какви мерки и действия са предприети през последните три години за социалната, здравната и образователната политика по отношение на децата и техните майки.

 

Евгения Тодорова, член на Инициативния комитет за повече грижи за българските деца, снимка: infomreja.bg
Евгения Тодорова, член на Инициативния комитет за повече грижи за българските деца, снимка: infomreja.bg
Евгения Тодорова, член на Инициативния комитет за повече грижи за българските деца, снимка: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK