Майка на две деца от Слащен моли президента да й опрости близо 4 000 лева дълг към НОИ

Снимки: Личен архив

31-годишната Кристина Буковинова от сатовчанското село Слащен е изпратила чрез Общинския съвет в Сатовча искане до президента Румен Радев да й опрости дълг от близо 4 000 лева неправомерно взети от нея пари от държавата като обезщетение за второто й дете, съобщава "24 часа".

Кристина взела майчинските добавки, докато момченцето ѝ посещавало детска ясла. Случаят, който не е единствен в община Сатовча, е за периода 2010-2011 година. Тогава младата майка получила 1000 лева, но към днешна дата с лихвите поради невръщане на неправомерно получената сума, тя набъбнала до близо 4 000 лева, за която Кристина твърди в искането си до държавния глава, че е непосилна за нея, защото била разведена и сама отглеждала двете си деца.

"Преди години този проблем с неправомерно получени обезщетения за отглеждане на дете за тези, които посещават ясли, избухна с протести на майки в цялата страна. Заведени бяха и множество съдебни дела за връщане на сумите. Тогава доста майки от Слащен изпратихме молби за опрощаване на дълговете до президента. На всички бяха опростени, само на мен – не. Не разбрах какво стана тогава, но сега се надявам президентът да прояви разбиране и да ми вдигнат запора на сметката", коментира Кристина пред "24 часа".

Според конституцията и законите за опрощаване на публичните вземания това е единствено в правомощията на президента. Преди това обаче трябва Общинският съвет, където живее, да даде своето съгласие. За случая на Кристина Буковинова на заседание на местния парламент всичките 17 съветници са гласували “за” опрощаване на неправомерно получените от нея  майчински добавки.

Кристина е с две висши образования – стопанско управление и предучилищна педагогика. Спомня си, че първото писмо получила, докато работела в Испания. Тогава била запорирана сметката, по която се превеждат детските надбавки. И досега от нея не може да тегли.

"Не 4 000, а и 1000 лева са много за мен", заяви Кристина с надежда, че отговорът на нейната молба до президента Румен Радев и получената подкрепа от общинските съветници ще бъде положителен.

В момента Кристина Буковинова живее в Гоце Делчев, работи като консултант продавач в оптиката на сестра си в града, а децата ѝ учат в училището в Слащен.

„Не е вярно че само на нея не са били опростени парите, когато подадохме молби до президента, повечето от майките си върнахме неправомерно взетите майчинства", коментираха майки от Слащен, Кочан и други села в община Сатовча.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...22:41 - 27.11.2017
Тая майка ,ако имаше малко акъл в главата ,щеше да си плати задължението. Изгубила е много повече пари за тия години в които е могла да получава детски.
Въведете име...22:33 - 27.11.2017
Не са изгоряли ,тези пари сте ги взели всички неправомерно, не случайно държавата е сложила запор! Майка й е свикнала в детската да краде с одобрението от общинския, и тук искат да си разиграват коня! Всеки принципен и честен човек ако получи в сметката си случайни пари се обажда в банката и пита каква е грешката! Но който си е мълчал , сега да си плаща! А щом не иска , запорът да си стои и ще стои!
Въведете име...18:37 - 27.11.2017
По принцип е така, никой не е казал да не връщат. Просто става въпрос , че много майки изгоряха без да са наясно с това. Не е справедливо! Не е и красиво да се оплюва така даден човек и семейството му. Момичето е потърсило начин да се избави от проблема, не е направила нищо лошо, защо започвате всички да и държите сметка. Много майки писаха до президента, само че те не поподнаха в пресата и не ги разбрахте.
Въведете име...17:36 - 27.11.2017
Както всички майки ги върнахме,така и вие! Това са пари ,които сте вземали неправомерно!
Въведете име...16:51 - 27.11.2017
Тук не става въпрос кой какво има и кой какво кара, тус става въпрос за чиста държавна измама. Много хора са попаднали в този капан,който самата държава им устрои. Защо още на момента не са изискали да се връщат парите , като са били наясно че тези майки са взимали пари ,които по закон не им се полага? Защо чакаха толкова години ? Чак и лихви...брей брей. Никой не е бил запознат по това време с този закон, вярно там е грешката , че се доверяваме . Нито от детски градини предупреждиние, нито от по висшестоящи. Защо сега всеки си гледа детето, защото след това на всеки един му стана ясен закона, докато тогава никоя от тия майки не е била запозната. Трябваше на всички майки да ги опрости президента. И всички чакате удобен момент да започнете да оплювате и критикувате хората. И какво като има пари да купува ховърборди, ще купува, изкарват си хората добри пари ще си купуват, на скапаната ни държава крадлива ли да ги дава.
Потресен11:37 - 27.11.2017
Иначе децата й карат ховърборд, но и 1000 лв. за нея били много. Тогава що се нахвърля на такива скъпи неща! Безсрамници!
Въведете име...11:08 - 27.11.2017
Абе много сте зле, защо не си напишете имената и тогава коментирайте. Вие точно пък продавате България всеки път на избори. Продавате се и вие за 50 лева, лижете задниците на тия дето ви купуват за 50 лева. Лижедупници сте вие и такива ще си останете! А за малоумните незапознати, които се изказват неподготвени, веднага, след като започна работа в Оптиката, напусна детската градина, а тази майка и цял живот ви даря средства за да може детската да съществува, въпреки непрестанното намаляне на бюджета, но както и да е , явно е, че умирате от яд, когато някой успее да направи нещо по различно и да си търси правата, вместо да стои и да тъне в мизерия и да обвинява, затова всички само не и себе си.
85%"6**8573609:59 - 27.11.2017
Тая майка на магистралата още е бива.
Истината22:53 - 26.11.2017
А защо не каже как получаваше държавни пари от детската градина , а в същото време вместо да работи в детската ,работеше в магазина на сестра си! Отвсякъде крадат държавата с майка й! Но рано или късно си плащат!
Слащен21:17 - 26.11.2017
Какво опрощаване бе, който е лъгал държавата да си плаща
Код за сигурност, въведете кода 8as