Как се насърчават предприемачески умения при хора с увреждания

Снимки: Проект “Empowering marginalized communities through social entrepreneurship”

Проект “Empowering marginalized communities through social entrepreneurship” Ref: 2014TC16I5CB006–2015–1–111 е насочен към уязвимите групи от обществото в пограничния регион – хората с увреждания, младежите и ромите.

Финансиран е от Програмата за Трансгранично сътрудничество Interreg – IPA CBC Programme CCI Number 2014TC16I5CB006 и национално съфинансиране от страна на България и Македония.

На преден план е поставено повишаването на конкурентоспособността на бизнес средата и развитието на малки и средни предприятия. Развитието на социални предприятия повишава пригодността за заетост на младите хора и маргинализираните групи и отговаря на нуждите на бедното население в пограничния регион и селските райони.

Създаването на модел за увеличаване на пригодността на целевите групи за заетост е основна стратегията на проекта, съответстваща на специфичните нужди, културни, етнически и икономически характеристики на общността. Моделите на изпълнението подчертават необходимостта от социалното предприемачество, характеристиките и нуждите на целевите групи, пазарите и очакваните инвестиционни програми. Обучение за обучители в областта на социалното предприемачеството ще позволи наемането на маргинализирани хора и младежи в техните собствени кооперации, но и да могат да изградят свое собствено предприятие.

Ниската икономическа активност в Северен централен регион на Македония и Югозападна България, затворените компании по време на приватизацията, чувство за несигурност при инвестирането, както и ниската степен на използване на европейските и национални програми, са някои от факторите, които генерират високата безработица в региона сред хората с увреждания, ромите и всички други групи в неравностойно положение. Една от основните цели на проекта е да се ограничи тази несигурност, както и да се намали безработицата сред уязвимите групи. 

В рамките на проекта бяха обучени хора с увреждания от преходното жилище в Преколница да засаждат и култивират билки, както и да изработват различни билкови арт продукти от тях като билкови кукли, торбички и свещи.

Проектът се изпълнява от три неправителствени организации: водещ партньор е Сдружение с нестопанска цел „ЕВРО“ – Кюстендил, а СНЦ „Еко Славишки“ – Ранковце, Македония и Инициатива за социално израстване – ИСИ, с.Долен, са другите партньори в проекта.

И трите организации имат богат опит в изпълнението на социалните дейности и по-конкретно работата с хора в неравностойно положение. Всички партньори имат своята характерна роля за успешното изпълнение на проектните дейности.

В галерията може да видите снимки на продуктите, изработени от хора в неравностойно положение в рамките на проекта, а на сайта на проекта може да се запознаете с още от дейностите по проекта, партньорите и разработената игрова обучителна платформа за Android. Тя е достъпна на български и македонски и е абсолютно безплатна.

www.theempoweringproject.org

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK