Майчини разплакани очи с гордост изпратиха синовете си на военна мисия

Снимка: Infomreja.bg

Вярвам, че всички момчета тук са смели, носят българския боен несломим и непобедим дух.

Това каза Величка Мангурева – майка, дошла на площада в Благоевград да изпрати сина си за Афганистан.

Тя бе една от много жени с насълзени очи, в които се чете само вяра, че детето им ще се върне живо и здраво.

Величка, както сама казва за себе си, е мъжка майка юнашка на двама сина. Днес на официална церемония 29-годишният Лъчезар Мангурев е един от 158-те военни, които потеглят на военна мисия в Кабул и Кандахар.

„За първи път от Благоевград се изпраща такава голяма група. Считайте, че това се дължи на техния професионализъм, на тяхното обучение, на техните награди, на техните командири.

Лъчезар сам взе решение, ние като родители бяхме против. Знаехме, че отива в много тежки страни. Ние му даваме кураж, но той пред нас не се отпуска“, каза гордата разплакана майка.

„Чакаме всички войничета с голямо сърце“, каза Величка.

А съвета, който дали на сина си е: „Да се пази и Бог да е с него“.

В 37-ия контингент на Българската армия са включени 158 военнослужещи. Той се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери.

Национален командир на контингента е полковник Митко Димитров, помощник-национален командир е полковник Румен Стамов, а командир на ротата за охрана е майор Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 - Враца.

В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ТУК 

ВИДЕО 2

ВИДЕО 3

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK