След акцията на ГДБОП, национален протест на кабелните оператори пред МС

Снимка: Infomreja.bg

Служители на „Кабел Сат Запад“ се включват днес в националния протест на кабелните оператори, който ще се проведе пред сградата на Министерски съвет. Повод за недоволството е проведената акция на ГДБОП на територията на страната, като под ударите на закона попаднаха 5 кабелни оператора.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, обект на проверка в Югозапада станаха офисите на „Кабел Сат Запад“ в 4 града - Кюстендил, Благоевград, Гоце Делчев и Дупница.

След проведената акция на 13-ти юни хиляди абонати останаха без телевизия и интернет. Последва и вълна на недоволство, два протеста в Гоце Делчев и сигнал до омбудсмана Мая Манолова.

Все още кюстендилци очакват да бъдат възстановени в пълен обем телевизионните програми на „Кабел Сат Запад“.

След акцията на ГДБОП в офиса в Дупница се стигна до арест на компютърен специалист, беше разбита врата и стена, а служителите бяха държани повече от 12 часа без право да излязат.

Ден по-късно последва и официално изявление от ГДБОП!

„Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права - големите български национални телевизионни програми, като Нова телевизия, БТВ, HBO, само за тези програми са над 10 500 000 лева”, заяви Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност”.

„В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми. Тези две компании са имали разработено мобилно приложение, чрез което до неограничен брой потребители в интернет са разпространявали телевизионни програми, за които нямат права”, обясни Колев.

 „Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП", допълни Колев.

Той посочи, че иззетата техника е скъпа. „Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше”, коментира Колев.

Реакцията

В свое писмо до медиите от НСКО „Клуб 2000“ посочиха, че началникът на сектор „Киберсигурност“ към ГДБОП, г-н Явор Колев се е явил на пресконференции в два поредни дни – 14 и 15 юни, по време на които си е позволил груба манипулация на общественото мнение чрез разпространяване на невярна информация.

"Ние вече коментирахме публично огромното безобразие в Югозападна България, където на 13.06.2019 г. беше умишлено и силово преустановена телевизията и интернета на цели градове и десетки села във връзка със спецоперация, ръководена от г-н Колев, отличила се с невероятна бруталност в базовите станции на няколко кабелни оператора в региона и с причинени сериозни материални щети.

В случая нашите претенции като браншова организация на кабелните оператори са насочени към поведението на г-н Колев пред медиите, което не подхожда на служител на МВР и особено на ръководен кадър в ГДБОП", посочват в свое писмо от НСКО „Клуб 2000“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK