До седмица решават съдбата на Томов по жалбата на Камбитов

Йордан Симонски - зам.-председател на ОИК

Зам-председателят на ОИК не предал на време документа на Томов

До седмица ще стане ясна развръзката по казуса „Камбитов – Томов“ или как бившият кмет иска отстраняването на настоящия заради административно нарушение.

Общинската избирателна комисия в Благоевград проведе извънредно заседание след подадения сигнал от Атанас Камбитов на 10.12., в който се твърди, че Румен Томов не е заличен от Търговския регистър като управител на фирма. Самият Томов коментира през личния си профил във Фейсбук, че твърдението на колегата му не е вярно и е спазил всички установени от Закона срокове.

На заседанието присъстваха председателят на ОИК - Мартин Бусаров, Йордан Симонски, Вилислав Балев, Елена Панчева, Елеонора Атанасова, Милена Велкова, Мустафа Сирачки, Владимир Вачев, Александра Стоянова, Биляна Петачка, Стоян Терзийски, Илия Милев, Светослава Терзиянова-Михайлова.

Заседанието бе открито и председателствано от Мартин Бусаров.

„Повод за заседанието ни е постъпил сигнал от г-н Атанас Камбитов по имейла на ОИК и на хартиен носител. Сигналът съдържа твърдение, че към дата 10.12. в Търговския регистър и регистър ЮЛНЦ продължава да е вписан и да съществува името на Румен Томов като управител на ЕТ „Румен Томов –АЛМА-ЕМ.“

Зам.-председателят на ОИК Йордан Симонски внесе яснота по казуса, разкривайки, че лично на 04.12.2019 г. е получил на ръка документ, адресиран до ОИК-Благоевград, който е уведомление от Румен Томов за това, че е предприел  действия в законоустановения срок относно прекратяване на дейността на ЕТ "РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ", както и освобождаването му като управител на "ТАН"ООД, "Изгрев 365" ООД, "Алма-Ем" ООД.

„Документът не съм завеждал в регистъра на ОИК за входящи писма. Не съм уведомявал и никого от ОИК за това писмо“, каза Симонски.

„Колеги, това е прецедент. Аз лично сега за пръв път виждам това писмо, уведомление до ОИК, във входящия дневник няма заведен номер и този документ не е отразяван. На 09.12.2019 съм завел лично аз 5 жалби срещу решението на Административния съд-Благоевград, следва заведен сигнала на г-н Камбитов. Не следва да се дава номер със задна дата. Няма начин, поредността си върви. Аз досега такава практика нямам“, заяви Бусаров.

Грешката си Симонски обоснова с пропуск:

„Аз го получих и действително не съм го завеждал, пропуснал съм явно, но държа да ви уведомя, че съм го получил на 04.12.2019 г.“

Председателят отговори, че към момента ще бъде отбелязано в протокола, че се докладва и се появява този документ, който Симонски твърди да е получил на 04.12.

„Слагаме дата от днес във входящия регистър. Няма как да сложим задна дата, така практика категорично няма и няма да има в ОИК, докато съм председател“, отговори Бусаров.

Ако бъде взето решение за отстраняването на Томов като кмет - то 2/3 от 13-членния състав на ОИК трябва да гласува "за". Ако не бъде взето подобно решение - жалбата на Камбитов ще бъде заличена. В тридневен срок Томов трябва да представи официално позицията си пред ОИК, в същото време ще бъде искана справка от Регистъра. 

Ако кметът бъде отстранен, ще бъде назначен времене, а решението на съда ще определи възпроизвеждането на нови избори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK