Парк “Рила“ отбелязва Световния ден на влажните зони с образователни инициативи

Снимки: НП "Рила"

С образователни програми в Благоевград и Ден на отворените врати в посетителските центрове Паничище и Самоков, дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязa Световния ден на влажните зони.

Мултимедийни презентации, беседа и еко игра запознаха второкласниците от ОУ „Димитър Благоев“ със значимостта на природозащитната дата. Децата научиха интересни неща за дивите животни, водното богатство и уникалните забележителности на парк „Рила“ и резерватите в него. Експерти от парковата дирекция разказаха за значението на влажните зони за намаляване на наводненията и като източник на питейна вода, как подобряват качеството на водите и осигуряват поминък на местното население.  

Посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков в почивните дни ще изненадат посетителите с интересни инициативи посветени на Световния ден на влажните зони.

Световният ден на влажните зони се отбелязва на 2 февруари и има за цел да  повиши информираността за значението на влажните зони за човечеството и планетата. Всяка година се избира тема, която акцентира върху определена жизненоважна функция на влажните зони. Темата за 2018 г. е „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“.

Влажните зони в градовете или в близост до населените места допринасят за осигуряване на по-жизнена среда за живеене благодарение на множеството важни функции, които осъществяват. Значението на ползите, които допринасят влажните зони става все по-важно и съдбоносно с продължаващото нарастване на броя на населението, живеещи в градовете, които към настоящия момент са повече от 4 милиарда души. Според изчисленията на учените, най-малко 64% от влажните зони на планетата са изчезнали от 1900 г. насам, докато паралелно с това се наблюдава бум в нарастването на градовете.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK