Магията на есенна Рила

Снимка: Infomreja.bg

Всеки сезон носи своето очарование. В България сме облагодетелствани, че имаме възможност да се насладим на пролетта, лятото, есента и зимата.

Психологически е доказано, че през есента хората инстинктивно имат нужда от топлина, търсят близост и разбиране. Пролетта пък е свързана с идеята за възраждането, началото на нов живот, както за природата, така и за човешкия организъм.

Есента обаче е вдъхновила множество творци – художници и поети, които намират утеха под опадалата шума, красивите цветове и форми.

Преподавателката по цветознание в Югозападния университет и художничка Здравка Лисийска споделя: „Есенната гама съдържа цялото разнообразие от цветове, както и в другите сезони.Есенната гама най-често се съчетава на контрастна основа и тоналностите включват цялото разнообразие от нюанси-тя е много богата гама. Другото типично за есенната гама е, че цветовете са сложни, съставни цветове, които се получават от смесването на два и повече тонове. Например, петролено жълтозелено. Като топли светове се определят: жълтото,червеното и оранжевото. Доста често художниците избират за творбите си точно тези цветове и форми!“

Най-вълшебните картини се разкриват в Рила. Там гората посреща туристите с магични цветове. Всичко е в топлите тонове на жълтото, оранжевото, червеното и кафявото. Магията става все по-силна, когато полъхне вятър, той разперва крилата на есента.

Хората неистово се наслаждават на всяка гледка. Забелязват листата и чертаят картини в съзнанието си. Този сезон кара да седнеш и просто да постоиш, да погледаш.

Пътеката към пещерата, където е живял свети Иван Рилски, е особено очарователна за снимки и разходка. Всичко е посипано с листа и образува един натурален килим. В Рила ще забележите и чудати форми, които извиква мозъка ви. Камък във формата на стъпка, сърце от мъх на скала или корени, наподобяващи динозавърска лапа.

Много са писанията за мощта на Рилската обител и местата около нея. Сега всеки пътуващ към манастира и околностите му се е впечатлил от дърветата и гората – тя прилича на пъстро одеяло.

В дни на светли християнски празници като Свети Лука или Свети Иван Рилски у посетителите на манастирски комплекс се обажда едно особено чувство на доброта и естетика. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK