Магията на едно малко селце в Родопите

снимки: wikipedia.org

Какво е Гостун? Село в Община Банско, древен български владетел или име на морски нос в Антарктика?

Гостун е името на известен български владетел, предшественик на създателя на Стара Велика България – кан Кубрат. (7 век).

Гостун е и едно малко закътано селце (само с 45 жители), сгушено в полите на Родопите, намиращо се на територията на община Банско.

Гостун е гостоприемен – всяка една порта в селото е широко отворена – готова да посрещне странника, решил да посети селото.

Селото е много кипро, но и много гордо. Малко са хората, които го знаят, още по-малко са тези, които са го посетили, но най-малко са онези, които познават чудната му история. А с подобна не могат дори да се похвалят големите градове, та какво остана за малките селца.

В чест на село Гостун е наименован морски нос в Антарктика, който се намира на северния бряг на о. Сноу, Южни Шетландски острови. Носът е разположен на 2.28 км на запад – северозапад от н. Карпош и на 2.53 км на изток – югоизток от н. Тимблон.

Остров Сноу е известен още през 1820 г., когато американски и британски ловци на тюлени са ловували в близост до острова. В днешно време е вдъхновяващо място за много фотографи.

Освен селото в България, Гостун носят имената и на още 2 селища по света – в Полша и в Сърбия.

Така че, ако не можете да отидете до Южния полюс да видите Антарктика, заповядайте в Южна България, за да посетите село Гостун. В него вече има изградени и няколко къщи за гости в традиционен архитектурен стил, очакващи бъдещите туристи.

А ръководството на Ощина Банско не е забравило и малките селца в региона. След рехабилитацията на пътя Места – Кремен – Филипово – Осеново, ще кандидатства и за направата на пътя до с. Гостун, за да не остане само на картата това малко българско селце, вдъхновило с името си толкова много откриватели.

Източници:

- www.wikipedia.org

- Antarctic Place – names Commission /Bulgarian Antarctic Gazeteer/

- SCAR

 

снимки: wikipedia.org
снимки: wikipedia.org
снимки: wikipedia.org
снимки: wikipedia.org
снимки: wikipedia.org
снимки: wikipedia.org
снимки: wikipedia.org

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK