Магията „Малешево пее и танцува“ започна от „Арт център Илинденци“

снимки: infomreja.bg

По нетрадиционен начин стартира тазгодишното 9-о издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“. Освен Община Струмяни в организацията тази година за пръв път се включват Радио Благоевград и „Арт център Илинденци“, където днес официално обявиха началото на форума.

Под мотото „Образи от камък, цвят и звук“ бе открита изложба на живописни платна, графики и пластики сред мраморните градежи по проект на скулптора Иван Русев. Със свои творби в нея участват Антон Гошев, Светослав Недев, Силвия Топалова, Мирослава Захариева, Юлияна Текова и Иван Обретенов. В Мраморния град бе представена и нова скулптура, дело на авторката Снежана Симеонова.

Днес бе даден старт и на пленер „Изкуство 2012“, в който ще участват благоевградските творци Пламен Бонев, Иван Милушев, Аргир Манасиев, Огнян Механджиев и Димитър Петрински.

Малки моми посрещаха гостите с чашка от прочутото вино керацуда. За празничната атмосфера допринесоха още концерт на местни самодейни състави и кулинарна изложба „Вкусотии от Малешево и Пирин“. Трахана, пълнени чушки с ориз, печена тиква, сарми с лозови и зелеви листа, красиви питки, баници, кексове и още куп изкушения очакваха многото гости, които първо им се полюбуваха, а после опитаха.

„Малешево пее и танцува“ е един емоционален фестивал, направен със сърце и дух, който най-истински представя културата и душевността на хората от Малешевието. След като интересът към този форум става все по-голям, значи той има своето място и своето бъдеще“, каза на пресконференция в представяне на фестивала кметът на община Струмяни Емил Илиев.

IX Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ тази година ще се проведе под мотото „От огъня – огън!“. Форумът е посветен на 100-годишнината от Освобождението на Струмяни и е под патронажа на Министерството на културата.

Над 2 500 ще бъдат участниците в деветото издание. Групи и изпълнители от цялата страна ще се изявят на традиционната сцена в най-голямото село в община Струмяни – Микрево, в дните от 19, 20 и 21 октомври. Чуждестранното присъствие ще бъде представено от ансамбли от Турция, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Македония, Италия и Гърция.

„Тази година обогатихме палитрата на форума и освен концерт на самодейци, ще включим изложби и документално кино“, съобщи Снежана Стоименова – директор на фестивала.

Проф. Костадин Динчев, кметът на македонската община Берово – Драги Наджински, представители на културното министерство, художници и още много гости дойдоха днес за старта на тържествата, посветени на фестивала, в „Арт център Илинденци“.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK