"Мафията си има правителство". Какво научи режисьорът Кевин Бут за България

Източник: Свободна Европа

“България се използва за източване на пари от Европейския съюз, които се прехвърлят в офшорни сметки и в крайна сметка се оказват в Русия". Това е един от изводите, които режисьорът на филма „Сенките на София“ Кевин Бут си вади по време на заснемането на документалната лента. Другият е, че властта в България е „абсолютно корумпирана“, а "разковничето за това се крие в прокуратурата", разказва той в скайп интервю за Свободна Европа от ранчото си в щата Тексас.

Двучасовият филм излезе официално на 15-и юли и може да бъде гледан на онлайн видео платформите Amazon, iTunes и Vimeo на цена от 5 долара. Бут казва, че работи със своя европейски дистрибутор да го направи по-достъпен за българска публика и преговаря с различни международни медии за неговото излъчване.

Бут посещава България през 2015 г. и 2016 г. и прекарва сумарно около половин година у нас. По думите му целта е да интервюира ключови играчи от „вътрешния кръг“ на властта, но и да провокира реакция със своите твърдения.

За „Сенките на София“ той се среща с Цветан Василев в Сърбия, където записват 4-часово интервю, в което говорят обстойно за "развитието на Делян Пеевски и неговото влияние в момента". Среща Симеон Сакскобурготски и разговаря с него за влиянието на Русия у нас и дали Кремъл наистина поставя „свои хора“ на ключови позиции след 89-а година. И дали тези фигури днес „са превзели властта“.

Американският режисьор, който има зад гърба си три успешни документални филма за корупцията в САЩ и войната срещу наркотиците, се стреми и да провокира с подбора на хората, които интервюира.

Той организира посещението на Надежда Толоконникова от „Пуси Райът“, която слага качулки на Паметника на съветската армия в София. Интервюира бившия правосъден министър и прокурор на Румъния Моника Маковей, която казва, че „Русия мотивира корупцията в България, защото по-лесно се контролира една корумпирана държава“.

За „Сенките на София“ журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов завежда Кевин Бут на пристанище „Росенец“, базата на НАТО в България и „летните сараи“ на Ахмед Доган. Екипът от оператори дори лети със снимачен дрон над имение край София, за което се твърди, че се притежава от Делян Пеевски и майка му. Самият депутат и медиен магнат е описан като „сенчест мафиотски бос, свързан с КГБ“, а Бут разказва как е научил за задкулисното влияние на Пеевски в процеса на снимане на филма.

Пред Свободна Европа режисьорът пояснява, че целта на филма е да разгледа какви методи за влияние прилага Русия в други държави, защото според Бут потенциалното вмешателство в американските избори е най-обсъжданата тема в САЩ в момента. „Всичко, което има общо с това как Русия манипулира избори, банкиранe, комуникации наистина много притеснява всички в Щатите“, разказва американският режисьор.

Според Бут разковничето на проблемите в България се свежда до прокуратората и това, че „тя всъщност се притежава от една шепа олигарси“. „Сенките на София“ са тази мафия, която според режисьора е създадена от КГБ след падането на комунизма и днес се е разрастнала до такава степен, че днес „мафията си има правителство“.

Бут е категоричен, че със своя филм той не се опитва да се бърка в ситуацията в България. „Аз правя филми, не се опитвам да оправя света. Аз съм просто един човек, който разкава една история. Това са моите впечатления от това, което са случва“, казва той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK