БХРА: Не може министрите да решават кой представлява бизнеса

Снимка: Infomreja.bg

Неглижирането на съществена част от работодателските организации няма да доведе до ефективно решаване на проблемите

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява категорично против решението на министри от кабинета да преговарят за бъдещето на целия ресторантьорски сектор само с малка част от представителите му. Според нас не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната да се викат единствено любими на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце.

Припомняме, че туризмът допринася за 13 на сто от БВП на страната, но едва 15 на сто от тези приходи се дължат на самостоятелните места за хранене в градовете. БХРА има над 3000 члена в цялата страна, като половината притежават поне едно самостоятелно заведение, а хотелиерите и повече от едно. Не считаме за нормално при преговори за бъдещето на сектора да се игнорират организации като БХРА, като Националния борд по туризъм и други, които са пряко засегнати от евентуалните решения, които ще се вземат.

Не си представяме, че правителството ще покани на разговори КТ “Подкрепа“ без КНСБ или Българската стопанска камара без Конфедерацията на работодателите в България, независимо от кой произтича инициативата за разговори. От БХРА питаме защо тогава се канят на разговори само едни представители от нашия сектор, за да предлага решения, които касаят всички. Практика наложена от всички кабинети досега, включително и тези на Борисов, е да се води диалог с  всички засегнати страни. С притеснение забелязваме, че през последните месеци тя се неглижира и се дава преимуществено думата само на определени кръгове, които представят проблемите едностранчиво.

Позицията на БХРА е, че ние, разбира се, искаме да отворим още утре при спазване на всички противоепидемични мерки. Но за ресторантьорския бизнес няма смисъл това да се случи без ясни правила при какви условия биха ги затворили отново, дали при отваряне сега и работа на 50 на сто от капацитета с вечерен час заведенията и персоналът в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер.

Щом ресторантьорския бизнес ще носи тежестта за запазване здравето на всички в държавата, то тогава трябва да е ясно в кои случаи колко ще бъде компенсиран за загубите в името на тази важна цел, както и да се изработи точен график за изплащането на държавната помощ, за да бъде тя навременна. До кога ще е вечерният час е важен въпрос, но по-важно е при какви условия с какъв процент от оборота ще бъде компенсиран бизнеса, за да може да оцелее и да запази служители си в условия на рекордна безработица.

Да не забравяме, че освен ресторанти на бул. „Витоша“ в София съществува и част от бизнеса, за която все още не са предвидени и изплатени никакви компенсации – изпълнители, аниматори, екскурзоводи, водачи, охранители, ски учители и други професии, свързани с туризма, които търсят начин сами да оцелеят цяла година. Основната цел на мерките е не само да оцелее финансово бизнеса, а да запази ценните кадри, изграждани в продължение на десетилетия. Защото без качествен персонал няма качествен туризъм.

Ние не искаме да ни отварят за два дни, огънати под натиска от заплахи и след още три да ни затворят отново с каквито си решат доводи. Затова от БХРА настоява за ясни правила и критерии за затягане и разхлабване на мерките, за обяснение защо големите вериги, които не продават стоки от първа необходимост са по-опасни от заведенията, в които се спазват предписаните мерки и социална дистанция, с какво вечерният час спира вируса. Настояваме да бъде замразено плащането на данък сгради и такси смет, да бъдат ревизирани сумите по дължимите налози, предвид факта, че не работим, а плащаме за извозване на боклук, който не произвеждаме. Настояваме за удължаване на мораториума върху кредитите с поне още две години, както и за лесен достъп до евтини заеми, така че да оцелее бизнеса и да запазим нашите служители.

На първо място естествено е здравето на нашите клиенти, персонал, близки и роднини. Но за да сме съгласни с мерките те трябва да имат някаква логика и да се обсъждат с всички заинтересовани лица. Не може всяка седмица да се решава на парче кое се отваря и кое затваря, а за консултанти по въпроса да се вика само послушната част от бизнеса. И ако следващият път министрите се сетят, че не може една малка, но шумна част да предсатвялва целия бизнес, ще изложим тези аргументи, за да постигнем консенсус в името на бизнеса и на здравето на хората, а не да си извиваме взаимно ръцете.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK