Радев към Путин: Народите ни имат специална връзка, да дискутираме проблемите открито

Снимки: Прессекретариат

Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи. Това каза българският президент Румен Радев в началото на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи.

„Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни. В същото време ни задължава да бъдем открити и да поставяме открито всички теми, по които имаме нерешени проблеми и въпроси”, подчерта още той.

По думите му България и Русия имат много общи интереси в областта на търговията, икономиката, енергетиката, образованието и културата. Затова и той призова не само да констатират с Путин силните традиции и огромния потенциал, но и да се постави основата за реални действия от страна на правителствата.

„Целта на моята визита е да установим политически диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване”, подчерта Румен Радев.

Владимир Путин беше по-обран в коментара си, като посочи, че няма да засяга още в началото икономиката, но е радващ регистрираният ръст регистрираният ръст на търговския обмен. По думите му обаче това не е достатъчно.

„След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва и премиер-министъра на България”, каза още Путин, като така потвърди неофициалната информация, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти.

Радев категорично застана зад две инициативи – руско участие във възраждането на АЕЦ „Белене” и руски газопровод до българското Черноморие. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK