Доган е като Меси - гениален, убеден Борисов

Снимка: МС, архив

Партиите от дясното политическо пространство да се обединят около един кандидат за президент, е била първоначалната идея, за която са разговаряли премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев. Идеята била кандидатът за президент да е предложен от ГЕРБ, а за вицепрезидент - от реформаторите. Това разказа пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов, цитиран от News.bg.

Имало телефонен разговор и с ген. Атанас Атанасов, и с Радан Кънев, които по време на този разговор уверили Борисов, че ще подкрепят идеята. Три дни по-късно Борисов бил изненадан от пресконференция, на която: "Атанасов и Радан обясняват, че от ГЕРБ по-лошо няма". Така Борисов отговори на въпроса дали не е било по-умно да има един десен кандидат.

Борисов заяви, че сегашният президент Росен Плевнелиев не се чувствал достатъчно убеден за втори мандат. "Той за мен има много добри постижения, измъкна България от ситуацията - накрая дойдоха 13 президенти да го изпратят, каза премиерът, но и не премълча, че не било честно към партията, която му плати кампанията, да смята, че може да бъде издигнат като независим (имайки предвид през месец май обговарянето на неговата кандидатура като независима - б.р.).

"Валидно ли е, че ако кандидатът Ви за президент не е първи на първия тур, ще си подадете оставката", запитаха водещите, на което премиерът отговори: "Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш" и увери, че не счита, че ще подават оставка. Той изреди някои от другите кандидати за президент, че са му били в управлението. "И Калфин ми е бил вицепремиер, и Трайков ми е бил министър, и Радев ми е бил командващ ВВС. Основните опоненти ги познавам", каза Борисов. 

На въпрос за подкрепата от партията на Лютви Местан ДОСТ, Борисов отговори като твърдеше, че това било казано в Библията: "Няма по-лошо от непоискано добро. В случая избързаха да дадат подкрепа, която първо притесни партията, създаде възможност за много приказки, които нямат общо с действителността", прехапа устни Борисов и допълни: "Непремерен ход". 

Запитан за репликата на лидера на ДСБ Радан Кънев, който се бе обърнал цинично към премиера, докато го критикуваше че привиква и мърмори поединично на лидерите от Реформаторския блок, Борисов заяви: "с такъв човек можеш само да се шегуваш и да го убиваш с мълчание".

На опита на водещите да уточнят, "Имаше критики по адрес на стила Ви на комуникация", той отговори: "Те толкова комфортно са работили с мен, толкова дружеска, приятелска атмосфера. Аз вярвам в хората", каза Борисов с тънка усмивка.

Запитан за ролята на ДПС, премиерът държеше категорично да се разграничи от партията. Той сравни Ахмед Доган със суперзвездата на Барселона Лионел Месие. "Аз съм от Раел, но Меси е гениален. Доган прави това с българските политици, което прави Меси в Барселона", каза той и поясни, че ги меша, финтира ги и ги оставя да оправят. 

"Ние сме изцяло непорочни - не сме управлявали заедно (с ДПС - б.р.), нито официално, нито неофициално", заяви Борисов и обясни, че сега изкушението (да управляват с ДПС - б.р.) било на БСП. "Те щи видят на първия тур, че не могат да бият, ще трябва да поискат тези гласове", обясни Борисов.

Въпреки изречения комплимент към Доган, той бе категоричен, че няма да се бори за гласовете на ДПС. "Този който вземе гласовете на ДПС сега, трябва да обещае, че ще управлява с тях", заяви той. На въпрос - "Искат ли ДПС излаз към властта?", той отговори положително и заяви, че бил разговарял с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. "Те искат да участват официално във властта през парадния вход", каза Борисов.

Той се надява, че за неговата партия народът смята: "С тези е лошо, но без тях е много по-лошо". "Затова съветвам (БСП и ДПС) догодина да внимават, да не разклатят държавата - това са основните фактори с няколко сателита около тях. Не са готови, слаби са, много тежко време. Те нямат кадри. Предстои председателство от 1 януари, 1 година няма да стигне", обясни мотивът си да иска стабилност премиерът.

Относно промяна в управляващата коалиция, Борисов каза: "Аз не искам нов партньор, това е най-доброто - да се изкара мандата". На реплика за евентуални промени, той каза, че тогава ще съборим държавата всички вкупом. "АБВ не ни подкрепят. Когато ни подкрепях - добре, след това избягаха".

По време на разговора премиерът реши, че трябва и да поучава водещите какво трябва да правят и какво да го питат. "Хубаво е, когато говоря и да ме гледате", каза Борисов, самият той гледайки в страни от водещите. ГЕРБ и ДПС нито в дългосрочен, средносрочен, дългосрочен план могат да управляват заедно, заяви Бойко Борисов през зъби с тънко извиване на устните в ляво.

Запитан: "Защо позволявате да Ви свързват с Делян Певски?", относно изтеклите СРС-та в публичното пространство по скандала "Яневагейт", Борисов заяви: "О, това е сериалът, който снимат там".

Макар да съветваше водещите какво поведение да имат, той иронично обясни, че Яневагейт бил сериал, сниман в студио и запита магистратът, който иска да излезе истината по този скандал, от къде черпи информация.

"За мен важния успех от това е, че те не са в съдебната система, за Янева и Ченалова", уточни Борисов и подмина уточняващите въпроси за това, чеспоред записите, изпълнителната власт може да нарежда кой да се "опраска" с репликата: "Коментирал съм го поне 100 пъти".

Борисов се разграничи от съдийките Янева и Ченалова и отново нарече съдията, който потвърждава фактите - врачка.

На опитите на водещите с уточняващи въпроси да разберат защо (в записите) премиерът е свързван с депутата от ДПС Пеевски, той отговори: "Не го знам изобщо, ако имам общо с Пеевски, ДПС ще ме подкрепят и няма да правят отново Орешарски. Кой иска да ми припише Пееевски?".

"За мене по-добре да загубя избори, но да остана честен, отколкото да остана с колаборация с тези хора, каза Борисов, и поиска да коментира интервюто на Цветан Василев, заявявайки загадъчно, че вотът бил опорната точка на новата група.

Изведнъж разговорът се върна назад в миналото, той се ядоса от зададените въпроси. 

"Булгартабак се продаде по време на Трайчо, продаде го Ситибанк през над 220 млн. лева за две фабрики", разказа Борисов раздразнен: "Виваком първо се продаде в правителството на НДСВ. Мадлин Олбрайт ми се е обаждала, отказвал съм телефонни разговори, когато чуя темата. Такива хора са търсили контакт с мене и аз съм отказвал", изтъкна той.

Отново обвини водещите: "Понеже са ви подсказали оттатъка за Пеевски - а Пеевски няма нищо общо с мен. Прокопиев е предложил министрите Дянков, Трайков, Караджова, Плевнелиев - тогава те ми ги дадоха, заяви Борисов за времето на първия си мандат.

"Защо всеки път ме питате за Пеевски, а не за Прокопиев. Двамата са еднакви. Единият влияе на БСП за министри, другият ми влияеше на мене", призна Борисов.

Той разказа, че когато бил в опозиция, лично Иво Прокопиев искал помощ от него, защото банкерът Цветан Василев искал да го убива. Борисов каза, че на разговорите присъствал и бизнесменът Гриша Ганчев.

Какво Ви предложи Проковпиев, запитаха водещите - Дянков, Плевнелиев, Нона Караджова, Трайков - бяха добри експерти, ставаха, отговори Борисов.

Има желание на лобитата да участват във властта. ГЕРБ не е зависим, над мене няма никой. Ако ми дадат добър експерт с радост ще го взема, заяви Борисов. Той увери, че сега няма министри, предложени от вън. Не, сега няма, ние минахме по този път, и на чужди коне се повозихме, допълни премиерът.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK