Нено Димов: Хотели в парк „Пирин“ няма да се строят

Снимка: Infomreja.bg

„Природозащитниците могат да бъдат спокойни – хотели в парк „Пирин“ няма да се строят, това е уредено със закон“, категоричен е министърът на екологията Нено Димов.

Той отново обясни, че в приетото в четвъртък решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор. Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки.

„Нито аз, нито правителството сме страна в този спор. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и развитието на бизнеса в региона“, заяви Нено Димов по повод протестите на еколози в София.

В същото време в Банско приветстваха решението, което дава зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт. Министърът също изтъкна ползата от подобно съоръжение, което ще намали броя на автомобилите, с които скиорите сега отиват до там и замърсяват въздуха и природата.

„Цялата ски зона на Банско представлява 2% от Национален парк „Пирин“. В тези 2% няма как да се застрояват. Тази спортна инфраструктура, ако има инвестиционно намерение, минава през цялата оценка, както и през обществено обсъждане“, заяви министърът. „В момента няма конкретно инвестиционно намерение за изграждане на спортно съоръжение в природен парк „Пирин”, допълни Нено Димов./ЕВРОПА ТВ 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK