БДЗП - Гоце Делчев, отчита интересна и ползотворна дейност

Снимки: БДЗП, Гоце Делчев

Тя печели все повече привърженици

И тази година Българското дружество за защита на птиците – клон Гоце Делчев, отчита ползотворна и разнообразна дейност.

Още през месец януари доброволци се включиха в среднозимното преброяване на водолюбивите птици. Те преброиха птиците по поречието на река Места - на юг от Хаджидимово, на север  до Разлог), както и в язовир Доспат.

През февруари беше пусната видеокамерата в село Баничан – единствената в страната за наблюдение на щъркелово гнездо. Малки и големи за пета поредна година успяха да проследят чрез интернет страницата на читалище „Изгрев – 1930“ интересни моменти от живота на щъркеловото семейство.

За втора година продължи и съвместната кампания на БДЗП и читалище „Изгрев – 1930“ - „Осинови щъркелово гнездо“.
На първи април - Международен ден на птиците, БДЗП – клон Гоце Делчев, даде старт на дистанционно обучение за разпознаване на птици, организирано в социалната мрежа Facebook. Обучението продължи до обявяване на края на извънредното положение във връзка с пандемията от COVID-19.
Това бе един нестандартен и любопитен начин във време на социална изолация и ограничено придвижване, природата да не липсва на хората и те да научат нещо любопитно и важно за птичия свят.

В началото на месец май БДЗП - Гоце Делчев, се включи за втора поредна година в проучванията за идентифициране на опасните за птиците въздушни електропроводи. Дейността е по проект  „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“.  Бяха идентифицирани най-рисковите за птиците електрически стълбове и въздушни електропроводи  - 18 на брой, на територията на 5 общини - Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сандански и Петрич.

Доброволци участваха и в схемата за мониторинг на широкоразпространените видове птици. Два пъти годишно те посещават район в близост до село Копривлен, като записват броя и видовете на птиците, които се срещат в него.

Доброволци взеха участие и в кампанията „Ние броим врабчетата“.

Тази дейност е проведена в 497 локации, което е със 79 места повече в сравнение с миналата година.

На 3-ти и 4-ти октомври Българското дружество за защита на птиците и Читалище „Изгрев - 1930“ – село Баничан, отбелязаха Европейските дни на птиците. Гоце Делчев бе един от петте града в България, който се включи в отбелязването на събитието. Беше организиран поход  до най-богатото място на птици в района - местността "Рибарниците". Мястото е защитена зона по директивата за птиците и е част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000". Вниманието беше насочено към мигриращите птици, които се отправят към топлите страни.

А на 17-и и 18-и октомври местните природолюбители се включиха в Световния уикенд за наблюдение на птици.

Дейността на БДЗП – клон Гоце Делчев, начело с неуморния природолюбител Димитър Попов оказва благотворно въздействие върху възпитанието на децата и подрастващите в района.  Изнасяните презентации и лекции се посрещат с голям интерес. Незабравими са преживяванията и по време на организираните наблюдения и преброявания. Затова интересът към тази дейност става все по-голям.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK