Вицепрезидентът: Цинизъм е в тази ситуация болниците да връщат пари на здравното министерство

Снимка: Infomreja.bg

Пошло е тревогите на хората да се използват за политически цели. Бумеранговият ефект е неминуем, убедена е Илияна Йотова

„Икономическата и социална криза чука на вратата ни. Контактуваме с много хора и те споделят тези свои тревоги. Тежката ситуация, в която се намираме, изисква съвместни усилия. Трябва да управляваме кризата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Нуждаем се от пълна икономическа хронограма до началото на лятото. Показателите, независимо от уверенията на управлението, са доста тревожни. Европейската комисия прогнозира доста сериозен спад на БВП“, подчерта Илияна Йотова и посочи, че България е страната в Европа с най-бърз темп на оставащи хора без работа.

Според вицепрезидента трябва да се създаде икономически щаб по подобие на санитарния. Илияна Йотова даде пример с не особената ефективност на съществуващите съвети – Националният икономически съвет към министъра на икономиката не е заседавал от септември 2019 г., с Националния съвет за тристранно сътрудничество никой не се съобразява, а има много добри предложения от страна на синдикатите и работодателите.

Вицепрезидентът определи настоящите социално-икономически мерки като недостатъчни и не добре координирани и посочи необходимостта от повече експертни решения.

„Социалните помощи не достигнаха до най-уязвимите хора. България е една от малкото държави в Европейския съюз, която не предлага обезщетения, а кредити“, изтъкна вицепрезидентът и призова да се използват добрите практики, за да „не стигнем до фалити“. Според Илияна Йотова хората, произвеждащи храни, и кооперациите трябва да бъдат освободени от социални вноски за определен период от време.

Вицепрезидентът е убедена, че много административни пречки спъват мерките. За мярката 60/40 Илияна Йотова смята, че е необходим по-гъвкав подход и от нея бизнесът все още не се възползва достатъчно. Вицепрезидентът посочи инструментите, предложени от Европейската комисия, от които България трябва да се възползва.

Едната ръка не знае какво прави другата – така вицепрезидентът коментира някои от мерките на правителството и даде за пример поканата на министъра на туризма на туристи в България и решението на здравния министър за 14-дневна карантина.

„Много остро реагира властта на нашето предложение за икономически съвет. Може би има нещо, което трябва да остане скрито – как се разпределят средствата, как се одобряват проектите. Има ли прозрачност за тези 83 млн., които трябваше да се дадат на медиците“, запита риторично вицепрезидентът. Илияна Йотова определи като цинизъм идеята 85% от средствата, дадени на болниците в условията на кризата, да бъдат поискани обратно. Вицепрезидентът припомни намеренията от миналата година на Министерството на здравеопазването да бъдат затворени общинските болници. Илияна Йотова коментира съобщение на здравното министерство отпреди дни за ПСР-тестовете, изисквани при планов прием в някои болници. „Там йезуитски е записано, че това не е задължение на гражданите и така трябва да бъде. Но как мислим за тяхното здраве и за здравето на медиците? На лекарите ръкопляскаме ние, гражданите, а министерство на здравеопазването няма сантимент към тях, здравният министър не успява да защити гилдията“, посочи вицепрезидентът Йотова.

„От самото начало се опитахме да предложим добри решения. От първия момент беше направен опит президентската институция да бъде изолирана. Недопустимо е държавният глава, който и да е той, да научава от медиите за решението за въвеждане на извънредно положение“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът заяви, че всяко предложение от президентството е било критикувано злостно, а след това властите са предприемали именно начертаните от него стъпки. „Пошло е, когато тревогите на хората се използват за политически цели. Бумеранговият ефект е неминуем“, подчерта Илияна Йотова.

„Щабът свърши много добра работа в първите седмици на кризата. Във време на война, както постоянно се говори, попитахме генералите – медиците, тези, които водят войната на първа линия. Но всички факти говорят, че разривът между проф. Мутафчийски и правителството е пълен“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира и промяната на формата на ежедневните сутрешни брифинги. „Нямаме нужда от тази подробна статистика в стил „Информбюро“. Изчезнаха медиите от сутрешните брифинги, сякаш са неудобни въпросите им“, отбеляза Илияна Йотова.

Никой политик не трябва да живее с чувство на непогрешимост – така вицепрезидентът коментира изказванията на премиера отпреди дни. „Няма ръководител на държава, който да не е покачил рейтинга си в тази криза, и това е нормално в ситуация, в която хората имат нужда някой да гарантира живота им“, заяви Илияна Йотова.

Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър се носи от премиера. Наказателната част е в ръцете на други власти. Така вицепрезидентът коментира казуса Васил Божков – Владислав Горанов. „Жалко за българския спорт и за българския футбол“, добави Илияна Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK