Една незабравима среща с Благой Цицелков в СУ „Н. Вапцаров“ - Хаджидимово

Снимки: СУ-Хаджидимово

Клуб „Журналисти в действие“ към СУ „Никола Вапцаров" бе домакин на срещата с журналиста Благой Цицелков по проект „Журналисти в училище”, която се проведе вчера (25. април) от 13.20 ч. в заседателната зала на Общински съвет - Хаджидимово. 

Тази инициатива е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, при Фондация „Работилница за граждански инициативи“, и има за цел да  повиши медийната грамотност на ученици от горен курс на обучение, да стимулира сформирането на гражданска позиция сред подрастващите и  да провокира интереса им към журналистическата професия.

"Как да различаваме фалшивите новини от истината?” e тeмaтa нa диcĸycиятa, в ĸoятo yчacтвaха yчeници oт гимназиален етап в  yчилищeто c интepecи в тaзи cфepa. Kaĸ ce cъздaвa и ĸaĸ ce oтcтoявa гpaждaнcĸa пoзиция, имa ли гpaници cвoбoдaтa нa cлoвoтo, ĸaĸвo тpябвa дa знae eдин жypнaлиcт, бяха въпросите, по които се коментираше с интерес…

„Има цели фабрики за фалшиви новини, хора, които искат да манипулират. За нас е важно нашите читатели, тези млади хора, да могат да разпознават стойностната журналистика от фалшивите новини“, сподели Благой Цицелков.

Пред гимназистите от девети, десети и единадесети клас той говори за ролята на медиите в обществото, за мисията и отговорността им. Младите участници в разговора се интересуваха за обучението на бъдещите журналисти, за различните аспекти от подготовката на една публикация, за белезите на творческото майсторство в професията. Благой Цицелков отговори на всички поставени въпроси. Той cпoдeли cвoя път в тaзи пpoфecия, в ĸoйтo ce oглeждaт пepипeтиитe в cъдбaтa нa бългapcĸaтa жypнaлиcтиĸa пpeз пocлeднитe няĸoлĸo дeceтилeтия.

Припомни си годините в училище, когато е направил първите опити в журналистиката. Разказа и за статията, с която се гордее най-много, за успешните си публикации, донесли му признание и награди, представи и темите, по които през последните години работи. Непринуден и откровен, Благой Цицелков сподели как да достигнеш пръв до новината, но и до истината; за грима пред камерата и неизричането на лъжи в ефир; за достойнството да не спреш да търсиш, когато другите са се отказали или са ги отказали. Все уроци, които може да се пропуснат в училище, но в живота са най-ценни. В края на тази среща, между госта и участниците бяха разменени адреси и телефони като знак, че започналият диалог ще има своето продължение. Щастлив финал на срещата бе обещанието на Благой Цицелков да посрещне и разведе представителите на клуб „Журналисти в действие“ от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово в телевизията, в която работи, а именно Bulgaria On Air.

В СУ “Никола Вапцаров“ от години има училищен вестник, който се издава периодично, а следващия му брой вече има първа страница, която ще запознае читателите му как да различават фалшивите новини от истината и какво е да си журналист в ХХI век.

„На нашите ученици бе предоставена страхотна възможност да се запознаят с толкова широко разпространен проблем, а именно фалшивите новини, които излизат постоянно. Те, разбира се, не я изпуснаха и дори споделиха своите виждания по въпроса“, каза Заприна Глушкова – главен учител в СУ „Никола Вапцаров“, която е и ръководител на клуб „Журналисти в действие“. Тя, заедно с нейните ученици, изпратиха кандидатурата за участие в проект „Журналисти в училище“ и бяха одобрени за тазгодишното издание на инициативата. В надпреварата участваха 54 училища от страната.

Автор: Ванина Бозова, репортер на клуб „Журналисти в действие“ 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK