Ловджиите от Абланица откриха новия сезон с наздравици, ритуали за много слука, печено и оркестър

Снимки: Личен архив

Ловната група от хаджидимовското село Абланица вчера си заформи мощен купон на екзотична беседка в гората край селото, с което откри сезона за пернат дивеч. Към новия сезон абланишката група тръгна с развятото си ловно знаме, ритуали и наздравици, печено и отрупана със салати и мезета маса. 

За настроението по случай откриването на сезона ловците от Абланица си поканиха дори оркестър с певица и цял ден пяха и се веселиха. Днешния втори ден от сезона ловджиите от местната дружинка посветиха на сериозен и уставен лов.

Новият ловен сезон за прелетен дивеч – пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, бе открит вчера официално, както повелява традицията - с пълни маси, наздравици, ловни лакардии от авджиите от групите на ЛРС "Сокол" на територията на общините Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен. 

Традиционалистите от Абланица обаче за поредна година заклеймиха неизменната си предстояща ловна слука с невероятния си купонджийски първи ловен излет. 

Че са ловци мераклии, а и кадемлии, ловджиите от Абланица го показаха и на втория ловен събор на Попови ливади, където наред със знамето си, те се появиха със специалните си униформени ловни фланелки.

Както ИНФОМРЕЖА писа, за недопускане на инциденти и нарушения Югозападното държавно предприятие дни преди откриването на ловния сезон за пернати призова ловците за стриктно спазване на законовите разпоредби и следване на ловната етика и морал.

Екипи от служители на ЮЗДП, РДГ и Служба „КОС” при МВР вчера и днес извършват съвместни проверки по спазване на Закона за лова и Закона за оръжията и боеприпасите.

Според инструкциите, преди началото на ловния излет ръководителят на лова проверява всички ловджии от групата си за наличието на заверен билет, членска карта и валидно разрешение за носене на оръжие, след което попълва разрешителното за лов. Ловци, които не са екипирани с шапка и облекло с ярък сигнален цвят, се отстраняват.

По време на лов е забранена употребата на алкохол, а провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително. Именно затова в първия ден на  откриването на ловните сезони, които са два в годината, повечето ловни групи от ЛРС „Сокол” се събират на маса, а от следващия ден започват истинските  си ловни излети при спазване на разпоредбите за безопасен и законен лов. 

Задължително условие при ловуването е и ловното оръжие да е лично и да не се предоставя на никого, дори и на правоспособни ловци. Оръжието се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. По време на лов не е позволено също неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. 

Във връзка с пожароопасния сезон ловците трябва да са особено внимателни при боравене с огън. Паленето извън обозначените места може да предизвика горски пожари, предупраждават от ЮЗДП, РДГ и Служба „КОС” при МВР, които вчера и днес извършват проверки в целия регион. 

 

Знамето на ловната дружинка в Абланица

КОМЕНТАРИ

Белгия20:45 - 17.10.2016
Весело изкарване и наслука през целия сезон!
NEVROKOP16:28 - 20.08.2016
НАСЛУКА ПИЧОВЕ,И НАЗДРАВЕ.
хихихи22:03 - 15.08.2016
Краса бърната само туй и е у акъла да прелапа 50 лева от хората да качи събитие или свадба по селата инак Наслука ;)
Botev12:55 - 15.08.2016
Pomashka im rabota.

FACEBOOK