Ловците от Хаджидимово със слука при откриването на сезона за пернати

снимки: Димитър Сарафов

Мощната и задружна ловна група от Хаджидимово, която обра всички награди при състезанията на първия ловен събор на "Попови ливади" преди седмица, днес при първия си излет от новия сезон отново се поздрави с добра слука.

Рано сутринта в пълна ловна готовност групата атакува хаджидимовското поле. Спазвайки указанията за подбор, екипировка и дисциплина при боравенето с оръжие, ловците направиха сефтето с отстреляните немалък брой пъдпъдъци, на които ловът от днес вече е разрешен.

Най-щедра бе слуката на Григор Милушев и Боби Марваков, коментираха след първия ловен излет пред ИНФОМРЕЖА ловците от Хаджидимово.

В чест на откриването на сезона ловджиите си подариха и още едно удоволствие - след успешния ловен ден голяма част от тях заминаха за Сандански за шоуто на "Комиците".

С официалното откриване на ловния сезон днес започнаха и масираните проверки, по време на които ще се следи строго за спазването на разпоредбите на Закона за лова, опазване на дивеча и правилника за прилагане на Закона за провеждане на ловните излети.

От 100 до 500 лева е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дива свиня и дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Също така между 200 и 2000 лева ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол до приключване на лова. Санкцията се отнася за тези с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или използвали наркотични и упойващи вещества.

Ако същото нарушение се повтори отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, глобата става от 3 000 до 5000 лева. Според новата разпоредба и новите санкции, които влизат в сила от днес, се забранява и използването на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие.

При този вид лов се разрешава употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на ловните излети. Санкцията за неспазване на тази разпоредба е в размер от 200 до 2000 лв.

Започналите от днес проверки са според предварително изготвените планове и графици за провеждането на съвместните проверки с представители на ИАГ, областните дирекции на МВР, на държавните горски предприятия и ловните сдружения в териториалния обхват на регионална дирекция по горите в Благоевградска област, съобщиха от проверяващите институции.

Ловният сезон за пъдпъдъци и гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина бе открит официално днес - 11-и август.

 

снимки: Димитър Сарафов
снимки: Димитър Сарафов
снимки: Димитър Сарафов
снимки: Димитър Сарафов

КОМЕНТАРИ

Бръмбар до Димитър09:12 - 15.08.2012
Димитре, пиши ми, ако решиш [email protected] . Искам да те познавам.
Димитър23:44 - 12.08.2012
Срамота! Как може да се секат вековни дървета, само и само да се крадне малко дървен материал. Лошото е, че когато малоумниците си наумят да отсекат дърветата, ще го направят, независимо от нашите протести.
Бръмбар21:13 - 12.08.2012
Ето ви новина, която не отразявате, Инфомрежа - на 14.08 от 18 ч шествие в защита на парка в Сандански, тръгване от фонтаните https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/431482_401273883268020_438154513_n.jpg
Големия19:36 - 12.08.2012
Комплексарите с малки пишки отново тръгнаха да си избиват комплексите ,избивайки, и без друго оределите,беззащитни животинки. Дойде време и жените им да видят що е то истински секс.

FACEBOOK