Депутатите отново подхващат Закона за хазарта

Снимка: actualno.com

Промените ще се гледат на фона на протест, организиран от бранша

Промените в Закона за хазарта отново влизат в дневния ред на парламента, предаде репортер на БГНЕС. На пленарното заседание в четвъртък новите текстовете ще бъдат гласувани окончателно, а част тях претърпяха сериозни промени в хода на процедурата.

Управляващите се отказаха от идеята контролът в сектора да бъде прехвърлен от Държавната комисия по хазарта на новосъздадена агенция на подчинение на Министерски съвет, като на последното заседание на Комисията по бюджет и финанси решиха той да премине изцяло в ръцете на НАП.

Според тях приходната агенция има достатъчно голям капацитет, за да организира по най-добрия начин събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.

Между двете четения бяха внесени и промени, значително завишаващи финансовите изисквания за малките компании от бранша. Според специалисти с тях достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика ще бъде преустановен, а правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Техен автор е лидерът на НФСБ Валери Симеонов с подкрепата на по-големия коалиционен партньор ГЕРБ.

Завишават се и изискванията за изцяло внесен капитал, който скача на 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и нова еднократна такса за казина и игрални зали – съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен.

Промените предстои да се гледат на фона на протест, организиран от бранша, откъдето заявяват, че новите изисквания са приети тихомълком между двете четения, както и че ще ударят малките и средните компании в бранша, а те от своя страна ще оставят без работа няколко хиляди души. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK