Ливан в траур след жестоката експлозия

Снимка: БГНЕС

Експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат

В Ливан е обявен тридневен национален траур след мощната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха най-малко 78 души и бяха ранени повече от 4000.

Целият град беше разтърсен от взрива, който започна с пожар на пристанището и избухна в огромен облак от гъст дим.

Президентът Мишел Аун заяви, че експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години.

Той насрочи спешно заседание на кабинета за днес и заяви, че трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение.

Страната ще спазва официален траур в продължение на три дни от днес.

Президентът Аун също обяви, че правителството ще отпусне извънредно 66 милиона долара за спешна помощ.

“Това, на което сме свидетели, е огромна катастрофа”, заяви пред местните медии ръководителят на Ливанския червен кръст Кетани. “Навсякъде има жертви и ранени”.

Длъжностни лица съобщиха във вторник, че се води разследване, за да се намери точната причина за експлозията. Върховният съвет по отбрана на Ливан заяви, че отговорните ще бъдат изправени пред възможното “най-суровото наказание”.

Съобщава се, че амониевият нитрат е бил разтоварен от кораб, задържан в пристанището през 2013 г., и след това съхраняван в склад.

Експлозията разтърсва Ливан в чувствителен момент, като икономическата криза изостря стари противоречия, докато страната се бори с коронавирусната криза.

Експлозията е станала малко след 18:00 часа местно време вчера. Журналист на Би Би Си, присъствал на мястото на инцидента съобщи за мъртви тела и тежки щети, достатъчни, за да спрат работата на пристанището в Бейрут.

“Всички сгради наоколо са се срутили. Разхождам се през стъкла и отломки навсякъде”, заяви свидетел в близост до пристанището пред АФП.

Властите съобщиха, че болниците са препълнени и много сгради са разрушени, а Ливанският червен кръст обяви спешна кръводарителска акция.

При взрива е пострадало и българското посолство в Бейрут, но няма данни за пострадали наши съграждани.

Взривът е бил усетен на 240 км на остров Кипър в Източното Средиземноморие, където хората първоначално са помислили, че има земетресение. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK