Протестна акция на ВМРО блокира кръстовището на бул. „Т. Александров“ пред ЦУМ

Снимки: ВМРО

Тя е срещу драстично повишаващите се цени на тока, горивата, парното и продуктите от първа необходимост

Въпреки проливния дъжд в София стотици привърженици, симпатизанти и граждани преградиха с телата си възловото столично кръстовище. С викове: „Живков – позор, оставка и затвор!“, „Мафия“, „КЕВР - оставка“, „Не на монополите!“ ВМРО направи показна акция като предупреждение към държавните институции, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за овладяване на ценовия шок.

В центъра на протеста беше българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, заместник-председателите на Организацията доц. Милен Михов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов, който е и кмет на Сандански, членовете на националното ръководство Александър Сиди, Красимир Богданов, Борис Вангелов, председателят на Националната женска организация д-р Султанка Петрова, представители на младежката организация и граждани.

По-рано през деня, на проведения Организационен съвет, беше взето решение за поредица от действия, насочени към заостряне на общественото внимание за овладяване на социалната криза, която е следствие от лавинообразната инфлация, довела до обедняването на населението.

Час преди гражданския протест войводите пуснаха и своите искания към държавата и предупредиха, че ако не се предприемат спешни мерки, в това число закриване на КЕРВ и спиране на износа на електроенергия, изненадващите протестни действия в цялата страна ще прераснат в гражданско неподчинение.

Ето и някои основни примери с хранителни продукти, цени на горива:

Спрямо юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето - с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки - 14%.

Цените на тока, парното тормозят българските граждани и убиват българския бизнес. Топлата вода пък е с 13,6% по-скъпа.

Цената на тока за бизнеса в е два пъти над средната за миналата година и в пъти на тази в Белгия, да речем. Бизнесът е в будна кома.

Докато политиците си играят на нови проекти и залъгват народа със сладки обещания в бъдеще, всъщност му бръкнаха в дълбоко в джоба. Стотици средни и малки фирми фалираха. Стоици хиляди домакинства са на ръба на оцеляването.

Затова от ВМРО започват предупредителни протести и настояват за:

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване на дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK