Издирваният Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден от МВнР

Васил Божков, снимка: БТА

ММС: Не сме инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов

Бизнесменът Васил Божков, чиято екстрадиция България иска от Обединените арабски емирства, е напуснал страната със служебен паспорт, издаден от Министерството на външните работи (МВнР). Това съобщи „Биволъ“, като се позова на отговори на отправени към МВнР въпроси. Такъв документ има и собственикът на мажоритарния пакет акции в "Левски" Георги Попов.

В писмо до „Биволъ“, изпратено след публикуването на текста, МВнР уточнява, че Божков и Попов не са използвали тези паспори при последното си напускане на България.

„Биволъ“ съобщава, че паспортите са издадени на 26 август 2019 г. и са анулирани на 17 февруари, когато искането за екстрадиране на Божков е изпратено в ОАЕ. Бизнесменът беше обявен за издирване няколко седмици по-рано. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че той е задържан в ОАЕ на 31 януари.

От отговорите на МВнР до „Биволъ“ става ясно, че двамата са имали служебни паспорти и преди. Ведомството не разкрива на какво основание са издадени документите на Божков и Попов, а само посочва, че това е станало след писмо на спортното министерство.

„Тези документи са издадени във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти на г-н Божков и г-н Попов, издадени според Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта“, гласи отговорът до „Биволъ“.

Служебни паспорти се издават от МВнР на няколко категории лица. За разлика от дипломатическите паспорти те се издават на служители на външното министерство, които нямат дипломатически ранг. Освен това служебни паспорти се издават на други държавни служители, на висши магистрати, на военни, на кметове и областни управители. Категориите лица, които имат право на служебни паспорти, са посочени в съответната наредба на МВнР. Освен държавни служители, те могат да бъдат членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации, както и „лица, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи“.

Притежателите на служебни паспорти могат да пътуват с тях само при изпълнение на служебни функции в чужбина. Документите трябва да бъдат върнати в МВнР в срок от 30 дни от датата на отпадането на основанието, на което са издадени, или при изтичането на тяхната валидност.

На Васил Божков първоначално бяха подигнати 7 обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. Арестувани бяха и жена му Елена Динева, както и синът му Антон Божков. С обвинение е съдружникът му Александър Тумпаров. /Свободна Европа/

Междувременно от Министерството на младежта и спорта заявиха, че ММС не е инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. В края на месец януари 2016 г. Българският съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза.

В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов, съобщиха от кабинета на министър Красен Кралев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK