Любовта е действие – напомнят лекарите по репродуктивна медицина

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

Раждаемостта в България намалява, а в същото време над 150 хил. двойки у нас имат репродуктивни проблеми – факт, който ни кара да се замислим върху методите за неговото преодоляване. Току-що приключилото национално проучване сочи, че у нас мъжете и жените твърде късно разбират, че имат нужда от помощ.

Между 360 и 500 хиляди души у нас не знаят дали имат репродуктивен проблем, а в случай, че имат такъв - не са наясно към кого да се обърнат.

„Ако минала повече от година след решението за дете и няма резултат, препоръчително е семействата да се консултират със специалист по репродуктивна медицина. Детайлите при всяка една двойка са специфични, но колкото по-рано, толкова по високи са шансовете за успех. Това важи особено за двойките над 30 години“, обяснява д-р Йосиф Димитров - заместник-председател на Българскато асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

„Огромен процент от тези хора казват, че не знаят дали имат проблем. Но те имат - не могат да осъществят желаното забременяване.“Акушер-гинеколог, завършил медицина в Санкт Петербург, д-р Димитров е сред първите български медици, които правят успешни опити за оплождане инвитро, преодолявайки скептицизма, недоверието, трудностите.

В резултат само десет години след първото инвитро бебе в света – Лиз Браун, по този метод се раждат и първите български бебета. Днес според данни на фондация „Зачатие“около три от новородените, които проплакват всеки ден у нас са „от епруветка“. Средната възраст, на която двойките разбират за проблема си, е 28,9 години, като почти 59% от тях са се сдобили с дете след инвитро процедура, 16% са се подложили на терапия.

Националното проучване показва също, че 30 хиляди души са опитвали да решат проблема си по пътя на самолечение, а 4% от запитаните са посочили като причина за репродуктивните си трудности психологически причини. В медицината няма универсално хапче, няма стереотип, затова ролята на психологическия фактор при безплодието до голяма степен предопределя благоприятния изход на лечението.

„Науката и надеждата“ вървят заедно казва медикът, с чията помощ в „ИН витро АГ медицински център „Димитров” са се родили над 600 дългоочаквани бебета. Клиниката на д-р Й. Димитров е специализирана в лечението на всички форми на женски и мъжки стерилитет и криоконсервация на репродуктивни клетки, тъкани и стволови клетки. Центърът е единственият у нас, приет за член на Международната асоциация на инвитро клиниките „APART” (International Association of Private Assisted Reproductive Technology Clinics and Laboratories).

При откриването на новата й модерна сграда в столичния квартал Младост I бе съобщена и добрата новина за въвеждане на напълно нов метод за култивиране на ембриона. Ембрионологът д-р Румен Димитров го описва като „технология, която имитира природата, защото няма по съвършенно нещо от нея“. Устройството максимално възпроизвежда движенията на маточната тръба, което има огромно значение за метаболизма и така очакванията успешна бременност значително да се увеличат. Технологията не променя досегашната процедура, продължителността остава същата. По проекта се работи повече от две години съвместно с германски специалисти.

„Прилагането на нови методи е много важно, но по-важното е да имаш индивидуален подход и да мислиш индивидуално по всеки конкретен случай. В медицината има всякакви случаи, но хубавата новина е, че при навременна консултация със специалист по репродуктивна медицина само 20% от двойките имат нужда от инвитро. Повечето двойки могат по-леко и по-бързо да осъществят мечтата си за бебе. Така че нека не отлагат и да не чакат само чудеса. Те се случват, но... когато любовта е действие“- казва д-р Йосиф Димитров, един от внедрителите на метода за оплождане „ин-витро” в България.

Ин Витро АГ Медицински Център "Димитров” провежда редовни безплатни консултации всяка последна неделя на месеца в новата си сграда в Младост 1, в близост на Окръжна болница „Света Анна" в столицата.

*Заб. Изследването е инициирано от Фондация "Искам бебе" и Сдружение "Зачатие" /http://www.invitro.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK