Лирически трепети в Крива паланка развълнуваха кюстендилци

Снимка: Infomreja.bg

Поводът бе 10-годишен юбилей от сътрудничеството между двата града в областта на културата

По покана на НУ "Център за култура" в Крива паланка, Северна Македония, от директора Мира Георгиевска, се състоя топла, сърдечна среща между творци - поети и писатели от двете страни на границата.

България бе представена от три авторки от Кюстендил, членове на Литературен клуб "Веса Паспалеева" към НЧ "Братство-1869".

Поводът за посещението беше навършването на 10-годишен юбилей от сътрудничеството между двата града в областта на културата - Крива Паланка и Кюстендил, озаглавено: Поетическа манифестация ”Лирични  трепети”.

Много автори от Северна Македония не само от литературните клубове от Крила паланка - като Литературен клуб ”Калин”, но и от Делчево - от библиотека „Илинден”, литературен клуб от Щип, Литературен клуб „Копнеж” от Кочани, Литературен клуб „Искра” при библиотеката от училище „Гьорче Петров”.

Много от участниците в литературната среща и поетическата манифестация от Крива паланка се познаваха с трите авторки от Кюстендил, които бяха Светла Радкова, Радосвета Златева и Здравка Радичкова.

Имаше и прохождащи поети, като най-малката беше на 6 години - Яна Станковска, а на 12 г. беше Сандра Колевска. Както се знае, културата сближава народите, така че още по-близки си станаха авторите от Крива Паланка и Кюстендил.

Литературното четене, или поетическата манифестация, след посещението в библиотеката се състоя пред входа на манастира „Свети Йаким Осоговски” в полите на Осоговската планина, което се смята за особено свято място. Участваха Марица Станковска, Светлана Лазаревска, Елена Бешовска, Емилия Колевска, Славица Цветкова, Данчо Везелковски и много други.

Присъстващите се насладиха на изящното слово на Оливера Станковска - сонетен венец от „Патот до Божьте очи”, която книга е преведена на сръбски, английски и арабски език. Тя е носител на много награди, дипломи и благодарници. Благодарници получиха и НЧ „Братство-1869” - Радосвета Златева и Здравка Радичкова, връчени от директора на Национална установа "Център за култура", Мира Георгиевска.

Чуха се животворни думи, като изреченията на младо момиче: ”Не се делете едни от други! Подайте си рака за семейство без жалба! Да няма гладни, да няма боси”. Или „Пътот без трънье да биде", „Да има песен за една изпята песен и да се роди нова неизпята песен", ”Осогово - дар от всевишния”, „Богородица от райските двери я чувам”, ”За душевен мир би сакал, когато дървета разцветуват и кога дърветата пожалтуват”, „Свилена длан ми погали, секоя бръчка е от сърце жигосано”, „Корени изкоренени тука засадени”...

"Какъв копнеж и каква истина изпъква от думите на македонските поети и на македонските деца. Те творят за мир и разбирателство. Поетическата манифестация завърши с посещения на местния музей, където музейните експонати по нищо не се различаваха от нашите български предмети, ами, разбира се, нали само планината ни дели, но ние си подаваме ръце и от двете страни на границата в името на мира и добруването, за щастието на децата ни и на всяко семейство", коментираха кюстендилските авторки.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK