Лиляна Павлова: Започва изпълнението на първите 37 проекта за над 34 млн. лв. по програмата за трансгранично сътрудничество

Снимки: МРРБ

На официална церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на министъра (в оставка) Лиляна Павлова бяха връчени първите договори за изпълнение на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - ИПП, България – Сърбия 2014-2020 г. Общо 37 договора за над 17 млн. евро получиха бенефициентите от двете страни от заместник-министър Деница Николова и помощник-директора на Службата за европейска интеграция на Република Сърбия Санда Шимич.

„Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия 2014 - 2020 г. е една от първите в новия програмен период, която успешно стартирахме в резултат на усилията на секретариата и министерствата на двете държави“, посочи министър Павлова.

Тя изтъкна, че интересът към първата покана за подаване на проекти е бил огромен. В кратък срок са подадени 388 предложения. От тях след процедура за оценка са избрани и одобрени 37 на стойност почти 34 млн. лв.

„Това представлява 50% от общия бюджет на програмата, който за този програмен период е почти 70 млн. лв.“, отбеляза регионалният министър. Тя подчерта още, че 28 от одобрените проекти са инвестиционни, а 9 касаят реализацията на проекти за т.нар. „меки мерки“. Проектите са в рамките и на трите приоритетни оси, които финансира програмата – устойчив туризъм с развитие на туристическата инфраструктура, инвестиции в младите хора и предприемачеството и инвестиции в инфраструктурата за опазване на околната среда.

„Радвам се, че всеки един от проектите е интересен, специфичен и важен за развитието на трансграничния регион“, каза още Павлова. Тя изтъкна важността на програмата за българското правителство, защото чрез нея се подкрепя развитието на  Северозападна България. „Работим по редица програми за целенасочени инвестиции в този регион и програмата е сред основните за политики за развитие“, коментира министър Павлова.

Според нея с постигнатите резултати се дава спокойствие и увереност, че на този етап за половината средства по програмата няма никакъв риск от загуба или връщане на европейски средства. „Отговорността е в ръцете на бенефициентите, които имат възможност да реализират успешно проектите“, допълни Лиляна Павлова.

„Днес стартираме успешно реализацията на този финансов инструмент, който подкрепя най-критичните региони в страната, с най-големите социално-икономически и демографски проблеми“, посочи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя информира, че тази година приключва и изпълнението на програмата за периода 2007-2013 г. 154 проекта на стойност над 36 млн. евро са финансирани в предишния програмен период, чието изпълнение приключва до края на настоящата година. „Пожелавам си новата програма да е също толкова успешна“, пожелая тя.

Помощник-директорът на Службата за европейска интеграция на Република Сърбия Санда Шимич също посочи важността на програмата. Тя изказа своите благодарности към министерствата на двете страни и поздрави бенефициентите за активността им.

Програма ИНТЕРРЕГ – ИПП Програмата България – Сърбия 2014 – 2020 е с общ бюджет 34 102 256 евро, от които 85% са европейски средства и 15% са национално съфинансиране от двете партниращи държави.

Тя обхваща 6 области в Република България: Видин, Враца, Монтана, София област, София - град, Перник, Кюстендил, и 7 области на територията на Република Сърбия:  Бор, Зайчар, Нишава, Пирот, Тополница, Ябланица и Пчиня. Финансират се проекти по приоритетни оси „Устойчив туризъм“, „Младежи“ и „Околна среда“.

По Първата покана са одобрени общо 37 проектни предложения на обща стойност 16 910 099 евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK