Лиляна Павлова в Кюстендил: Искаме Българското председателство да бъде Балканско!

Снимки: Еu2018bg

Кюстендил ще е домакин на форум по време на Българското председателство в контекста на създаването на „свързаност“ със страните от Западните Балкани.

Амбицията на ръководството на града е да организира среща на кметовете на градовете, през които минава Транспортен коридор № 8.

Идеята бе споделена с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при посещението й в града, където се състоя първото от серията обществени обсъждания за приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Дискусиите са в партньорство с информационните центрове „Европа Директно” (Europe Direct) към Европейската комисия.

За срещата с министъра кюстендилци напълниха залата на читалището и активно задаваха въпроси за нашето първо ротационно председателство на Съвета на ЕС. В дискусията участваха областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, народният представител Кирил Калфин, общински съветници, множество граждани.

„Искаме Българското председателство да бъде Балканско, да дадем европейска перспектива на Западните Балкани, които са толкова близо до вас, тук. Но не фалшиви очаквания, а ясен план. Искаме регионът да бъде сигурен, а държавите, свързани помежду си със съвременна пътна, железопътна, въздушна, дигитална инфраструктура“, заяви министър Павлова.

„Важно е дискусията за приоритетите на Българското председателство да се осъществи по места - в регионите, в отделните общините, защото само така ще разберем какво интересува хората“, каза министърът.

„Поемаме председателството на Съвета на ЕС на десетата година, откакто сме пълноправен член на Евросъюза. Нелеката задача да бъдем председатели обаче върви с това да имаме самочувствие“, каза още министърът.

Тя изтъкна, че можем да сме горди, че имаме богата история и култура, имаме и знанието, и прекрасни специалисти в различни области, а младите хора са нашият потенциал и бъдеще. „Точно това трябва да си казваме по-често. А ако по-често го правим всички заедно, тогава и останалите ще ни уважават повече“, каза министър Павлова.

Пред пълната зала тя изброи ключовите послания на България за първото й ротационно председателство – консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Посочи каква е програмата на триото Естония-България-Австрия, което председателства Съвета на ЕС от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK