Лили Шмидт гостува на женското дружество „Майчина любов”

Лили Шмидт със свои съгражданки пред сградата на Община Кюстендил, снимка: infomreja.bg, архив

След като Лили Шмидт - почетен гражданин на Кюстендил и създателка на трапезарията за бедни в града, пристигна отново от Германия в родния си град, тя разгърна традиционната си обществена активност. Сред първите й инициативи беше гостуването по нейна покана на проф. Христо Мермерски, който изнесе пред многобройните интересуващи се от темата кюстендилци беседа за здравословното хранене и алтернативните методи за лечение на различни болести.

С цялата си съхранена енергия тя подготвя и отбелязването на юбилейния десети рожден ден на социалната трапезария, което ще стане на 14 септември. Сред тези и други ангажименти Лили Шмидт отдели време и да се отзове на поканата за среща с жените от благотворителното дружество „Майчина любов”, с чието партньорство бе създадена  и доскоро обслужвана трапезарията.

По  преценка на г-жа Шмидт социалният обект, за чието съществуване Общината безвъзмездно предостави помещение в центъра на града, както  и кухнята на Социалния патронаж, вече е по-подходящо да се самоуправлява от ползвателите си, които сами да го  стопанисват, да раздават храната и да подбират най-нуждаещите се сред кандидатите да получават храна в него.

От името на женското дружество „Майчина любов” неговата председателка д-р Силва Попова посрещна с цветя и питка г-жа Лили Шмидт. Дамите обсъдиха с гостенката както позитивните страни в почти десетгодишния  ангажимент на дружеството към трапезарията, така и поуките от  него. Те изразиха надеждата си, че трапезарията ще продължи да изпълнява важната си социална функция и че Общината ще подкрепя по най-подходящия начин мисията на Лили Шмидт, чието име носи обектът.

На срещата, която поради големите горещини се проведе на открито, пред помещението, предоставено за нуждите на трапезарията и за дейността на женското дружество „Майчина любов”, се разказаха много спомени от различен характер и се отправиха пожелания за повече благотворителност и милосърдие сред  кюстендилци.

Много е важно да се помага както на изпадналите в нужда възрастни хора, така и на талантливите, но материално затруднени млади наши съграждани, за да не стане така един ден и те да се окажат на социалното дъно, коментираха посоката на своите идеи и  инициативи дамите от женското дружество.

Ведра атмосфера в срещата внесе Николина Смирнова – член на „Майчина любов” още от възстановяването на старото кюстендилско дружество преди почти четвърт век, която почерпи за 80-годишния си юбилей.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK