Ваксини срещу COVID-19: нужни са солидарност и прозрачност

Снимка: Infomreja.bg

Комисарят по здравеопазването Стела Кирякидес увери депутатите, че техните настоявания за прозрачност са чути

На пленарен дебат за ваксинацията в ЕС срещу коронавируса депутатите подкрепиха единния европейски подход и призоваха за солидарност и прозрачност.

Повечето изказали се в дискусията, посветена на глобалната стратегия на ЕС за ваксините срещу COVID-19, приветстваха бързото разработване и осигуряване на безопасни ваксини, но призоваха за по-голяма яснота относно договорите с фармацевтичните компании.

Естер де Ланге (ЕНП, Нидерландия) заяви: „Само по-голяма прозрачност може да разсее широко разпространената представа, с основание или не, че твърде често печалбите се поставят преди интересите на хората във фармацевтичната индустрия“. Тя изтъкна ползите от единното закупуване на ваксини на европейско ниво: „Това означава повече ваксини на по-добра цена и при по-добри условия. Това показва какво може да направи Европа, когато сме обединени. Можем да помогнем за спасяването на животи“.

Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) отправи предупреждение срещу „здравния национализъм“, който може да нанесе щети на сътрудничеството за ваксините в Европа. Според нея отговорът е солидарността и единството: „Ако запазим единството си и имаме справедливо разпределение на ваксините си в държавите членки, имаме всички основания да вярваме, че 380 милиона европейци ще бъдат ваксинирани до лятото. Това е научен и здравен подвиг, който не бива да се унищожава от паралелни договори и преки покупки на ваксини“.

Представителят на португалското председателство на Съвета Ана Паула Закариаш заяви, че единният подход на ЕС е ускорил процеса на разработване, одобрение и осигуряване на достъп до ваксини и че той трябва да продължи, за да се гарантира наличието и ефективното използване на ваксини в страните от ЕС.

„Какво правим, за да ускорим ваксинацията в ЕС“, попита Дачиан Чолош (Обнови Европа, Румъния). „Знам, че това е надпревара с времето, но в тази надпревара не можем да забравяме, че имаме отговорност да правим нещата по прозрачен начин, отговорност да спечелим доверието на гражданите. Доверието е нещото, на което разчита кампанията за ваксиниране“, посочи той.

Жоел Мелан (Идентичност и демокрация, Франция) заяви, че в преговорите за закупуване на ваксини е липсвало прозрачност. „Сега сме във фазата на дистрибуция и откриваме, че има недостиг и неизпълнени обещания от фармацевтичните компании“, добави тя.

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) изрази недоволство от тайнствеността на договорите с фармацевтичните компании: „Тази неяснота е обида за демокрацията. При всеки договор купувачът трябва да бъде наясно какво купува, при какви условия и на каква цена“. Той също така обърна внимание на въпроса за отговорността при евентуални проблеми: „Критично важно е да знаем кой ще носи отговорността, ако има отрицателни ефекти от ваксинацията - дали тя ще се носи от публичните власти или от производителите? Ние нямаме представа“.

Комисарят по здравеопазването Стела Кирякидес увери депутатите, че техните настоявания за прозрачност са чути. Тя приветства факта, че един от доставчиците на ваксини се е съгласил да направи достъпен текста на договора и каза, че Комисията ще положи усилията да убеди останалите компании да направят същото.

Йоана Копчинска (ЕКР, Полша) заяви, че решението за обща стратегия за ваксиниране е правилно: „Имаме нужда от всеобхватна стратегия. Скептицизмът до голяма степен е свързан със страх, че ваксинацията напредва бавно, доставките може би закъсняват, а договорите не са прозрачни“ Тя призова за актуализация на подходите на лечение и информационна кампания, която следва да достигне до всички.

Марк Ботенга (Левица, Белгия) също подчерта нуждата от прозрачност и търсене на отговорност от фармацевтичните компании. Той изтъкна, че по-бедните региони по света изпитват трудности да си осигурят ваксини: „Не трябва да се правят печалби от тази пандемия и ние със сигурност не желаем сегрегация във ваксинирането“.

Г-жа Кирякидес изрази очаквания, че на пазара ще се появят още ваксини в близките месеци. Тя подчерта нуждата от глобален подход: „Нито една страна не е в безопасност и нито една икономика няма да се възстанови напълно, докато вирусът не бъде поставен под контрол на всички континенти“. Европейският съюз е сред съучредителите на инициативата COVAX, която цели да закупи 2 млрд. дози до края на 2021 г., в това число над 1,3 млрд. дози за страните с ниски и средни доходи.

Г-жа Закариаш посочи, че все още трябва да бъдат решени редица въпроси на европейско ниво, сред които са формата и ролята на евентуални сертификати за поставена ваксина, намирането на единен подход за използването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на резултатите от тестове за COVID-19.

От самото начало на пандемията Европейският парламент следи внимателно напредъка по разработването на ваксини. Европейският съюз осигури стотици милиони евро за научно-изследователски проекти и одобри по-гъвкави процедури, за да ускори въвеждането на ваксини.

Парламентарната комисия по здравеопазване неколкократно е подчертавала нуждата от обществено доверие във ваксините и значението на борбата с дезинформационните кампании. За тази цел е важно да има публична информация за договорите за ваксините, процеса на одобрение и ваксинацията в ЕС.

Съгласно стратегията на ЕС за ваксините от юни 2020 г. Комисията води преговорите с фармацевтичните компании и сключва договорите за предварително закупуване от името на държавите членки. ЕС покрива част от разходите на производителите, а в замяна получава правото да закупи определен брой дози за даден период от време на договорена цена, след като ваксините получат одобрение за употреба. До момента са сключени шест договора за общо 2,3 млрд. дози ваксини.

След положително научно становище от Европейската агенция по лекарствата Европейската комисия даде разрешение на 21 декември 2020 г. за употребата на ваксината на BioNTech и Pfizer в ЕС при определени условия. Ваксинациите в страните от ЕС започнаха от 27 декември. На 6 януари бе дадено разрешение и за употребата на ваксината на Moderna. Ваксината на AstraZeneca може да получи одобрение до края на януари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK