Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ с ясна позиция: Гоце Делчев и езикът са македонски

Снимка: ИА "Фокус"

"Подкрепяме всичко, което е добре и за Македония, и за България"

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски не даде ясен отговор на въпрос на журналист дали одобрява договора с България, след като на среща с лидера на кабинета в София Бойко Борисов заяви, че не се колебае да подкрепи добросъседското споразумение. Мицковски обаче бе категоричен, че „Гоце Делчев и езикът са македонски“, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Вечер“, цитирано от Агенция "Фокус".

„Нашата позиция е известна, тя е непроменена, многократно повтаряна в миналото и като политическа партия, като ВМРО-ДПМНЕ. Моето изявление бе, че ВМРО-ДПМНЕ и аз лично подкрепяме всичко, което е добре и за Македония, и за България. Имахме конструктивна среща с г-н Борисов, обсъждахме изграждането на магистрали, железопътни линии, железопътни връзки между двете страни. Говорихме за енергийните връзки, задълбочаване на научното сътрудничество между университетите на двете страни, говорихме за по-бързото засилване и отваряне на граничния пункт „Клепало“. Всичко това е добро както за гражданите на Македония, така и за гражданите на България.

В същото време на срещата стана дума за отричането на уникалността на македонския език, характера и делото на Гоце Делчев, а това не е хубаво и не мога и никога няма да го подкрепя. Македонският език е кодифициран и международно признат през 1977 г., нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ имаме дилеми. Така че ние подкрепяме доброто, което свързва македонските и българските граждани, но което противоречи на интересите на македонските граждани, на Македония, не можем да подкрепим, като например въпросът, свързан с македонския език, характера и делото на Гоце Делчев и др.

Но забележима е изнервеността на напускащото правителство, на напускащия премиер, г-н Заев, който поръча на високоплатени пиар специалисти да изкривят истината и да разпространят фалшиви новини, които да рефлектират в македонската общественост. Важното е, че тези фалшиви новини се спукаха като сапунен мехур. Нека продължават да измислят фалшиви новини, а ние ще продължаваме да работим “, цитира изданието изявлението на опозиционния лидер./Агенция Фокус
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK