Радев: Естественият изход е оставка, а не прегрупирания в кабинета

Снимка: Президентство

Аз не познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков, каза Радев

Нека първият коментар бъде за младите, които се събудиха от апатията. Те върнаха надеждата ни, защото няма да търпят унижението от корупцията. Те осъзнаха задачата си, да приключат прехода. Има народи бе правителства, но няма правителства без народ.

Това заяви президентът Румен Радев от Пловдив.

Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, от възмездието, от пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем, но е безвъзвратно закъснял, защото българите са вече на улицата. Каза Радев в отговор на въпрос дали обещаните от премиера три министерски оставки в правителството ще потушат напрежението и протестите в страната.

Държавният глава беше категоричен, че хората са на улицата и те няма да се приберат по домовете си, преди да видят оставките на правителството и на главния прокурор. По думите на Румен Радев, протестът не е социален, не може да се нарече и политически, а е морален. „Той е за морала в управлението, в политиката, за начина на управление на държавата“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че естественият изход на правителството е оставката му и никакви политически схеми и машинации няма да го спасят.  „Докато чекмеджетата са пълни и се пазят с пистолети, докато се пушат пури заедно по късни доби, няма как да стане. Никакви прегрупирания не могат да върнат доверието, когато няма морал в едно управление“, категоричен беше Румен Радев.

Президентът заяви, че вече от всички се вижда, че главният прокурор е имал „множество възможности и то с железни улики да разкрие огромните злоупотреби на властта и партниращата й олигархия, но вместо това той избра да ги брани“. Главният прокурор не се ползва с уважението на адвокатите и на съдиите, той не се ползва и с уважението на честните и почтени прокурори, заяви Румен Радев.  

България се събужда, българите са по улиците, скандират „Мутри – вън!“, а  младите хора върнаха нашата надежда, защото показаха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, на наглостта, на корупцията, отбеляза президентът. Той допълни, че именно младите хора, които извадиха страната от апатията, осъзнават мисията на поколението си да приключат прехода, като изгонят мафията от властта и от прокуратурата.  

В отговор на въпрос за служебното правителство с премиер Огнян Герджиков президентът посочи, че не познава нито „Шиши“, нито Доган, нито Божков. „Друг е давал – в случая министър-председателят Борисов, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на „Шиши“. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето правителство. Така че, който е имал вземане даване с целия този кръг сега ще трябва да си носи последствията“, заяви Румен Радев и посочи, че именно затова хората протестират.

Президентът заяви, че протестът на гражданите е единственият начин да си върнем държавата и достойнството“. Не може безнаказано да ни заблуждават, да ни лъжат, да ни манипулират и да ни крадат. Ние трябва да живеем със самочувствието на европейци, подчерта Румен Радев и допълни, че достойни европейски граждани не трябва да търпят подобен тип управление.

В Пловдив президентът се срещна с бакалаврите от специалност „Графичен дизайн и фотография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и разгледа изложба с дипломните им проек

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK