Лидерът на ДПС и водач на листата няма да стане евродепутат

Снимка: БТА

Лидерът на ДПС и водач на партийната листа за европейските избори - Мустафа Карадайъ, обяви официално, че няма да бъде евродепутат. Това стана малко след приключването на изборния ден в централата на политическата формация, която според данните от екзитполовете е трета по резултат с 12-14%. И уточни, че ДПС ще направи анализ и коментар на резултатите, когато те излязат официално.

Той заяви, че е ходил много пъти в Брюксел и ще продължава да ходи като председател на ДПС. "За нас тези изброи бяха важни, защото ценностите на ЕС са и ценности на ДПС. И затова председателят на ДПС беше водач на евролистата", обясни Карадайъ.

По-рано депутатът Йордан Цонев коментира по повод това дали Делян Пеевски, който е втори в листата, ще стане евродепутат, с думите: "Ако партията и г-н Пеевски решат той да отиде в Брюксел, това ще се случи. Към този момент не е ясно".

Междувременно Карадайъ подчерта, че ДПС е направила една проевропейска позитивна кампания и като приоритетите изброи: "Европа на мира, демокрацията, заедността, свободата и толерантността".

"Днес България поведе за четвърти път избори за членове на ЕП. Искам да поздравя всички проевропейски настроени български граждани и най-вече тези, които участваха в изборите. Искам да благодаря на всички български избиратели, които подкрепиха ДПС. Искам да поздравя и структурите на партията, които неуморно работиха и бяха до народа", посочи още Карадайъ. И продължи:

"Разяснихме на нашите избиратели защо са важни тези избори, какво трябва да се случи в ЕС и как ЕС ще бъде полезен за развитието на България. Успоредно с това обаче разяснихме, че България има нужда от ясна програма за ускорено догонващо развитие в рамките на ЕС, за да може нашите деца и внуци, които са в Европа на гурбет, да има условия и среда да се върнат в България. Защото днес имаше изявления, че част от българските граждани са били на почивка - да, може би от големите градове, където има по-добри условия за живот е било така, но това, което видяхме от предизборната кампания, е, че жителите на малките градове не са в Европа на почивка, а на гурбет. И ние сме длъжни да направим така, че да създадем условия да не обезлюдяват малките населени места в България".

По думите на Карадайъ България има нужда от ясна програма за ускорено догонващо развитие в ЕС.

"Това нещо видяхме по време на кампанията. И като казваме "в рамките на ЕС", ние много добре знаем каква Европа искаме - единна и силна. Европа не на омразата, не на противопоставянето, не на разделението. Европа на мира, свободата и толерантността", подчерта лидерът на ДПС. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK