Парична гаранция за майка и син, обвиняеми за засаждане и отглеждане на марихуана

Снимка: Infomreja.bg

Двамата ще останат в ареста, докато не платят гаранциите

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, отмени взетите от РС – Кюстендил мерки за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Д. Д. и С. И. / майка и син /, като определи мерки „Гаранция в пари“, в размер на 1 500 лв. за 69-годишната Д. Д. и в размер на 7 000 лв. за 49- годишния й син С. И. Двамата са привлечени като обвиняеми за засяване и отглеждане на 267 броя растения от рода на конопа – марихуана и за държане на съоръжение за производство на алкохолни напитки, в землището на махала „Вучковата“ на с. Вратца.

За първото престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 5 години и глоба от 5 000 – 10 000 лв., а за второто - „лишаване от свобода“ до 3 години.

Мярката за неотклонение не е наказание, а цели обезпечаване участието на обвиняемите в наказателното производство, както и да осуети укриването им или извършване на престъпление. Размерът на гаранциите в пари имат възпиращ характер по отношение на обвиняемите, се казва в мотивите на съда.

Окръжен съд – Кюстендил, намира, че е от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съучастие в извършване на престъпленията, по отношение и на двамата обвиняеми, но не са налице другите две предпоставки за вземане на най- тежката мярка за неотклонение, а именно - няма реална опасност лицата да се укрият или да извършат друго престъпление. И двамата са неосъждани, имат постоянни адреси в Община Кюстендил и престъпленията, за които са обвиняеми не са тежки по смисъла на Наказателния кодекс.

Определението, с което Окръжен съд – Кюстендил, взе мерки за неотклонение „Гаранция в пари“ по отношение на майка и син – за Д. Д. в размер на 1 500 лв. и за С. И. в размер на 7 000 лв., е окончателно. Двамата ще останат в ареста, докато не платят гаранциите, освен ако не са задържани на друго основание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK