Лидерът на БСП-Кюстендил, Росен Раденков, с поздравителен адрес по случай освобождението на Кюстендил

29-и януари е дата, която е приета за празник на Кюстендил, свързана със 141 години от освобождението на града ни от турско робство.

На 17-и януари 1878 г. започва новата история на Кюстендил и неговото Възкресение! Историческите факти по това време напомнят на българите за Плевенската епопея, за паднето Сюлейман паша, а след това и София е освободена от настъпващите руски войни, където млади руси момчета със сини очи и високи гвардейци - мъже великани, са поели тежкия жертвен кръст да освободят града и Родината ни от 500-годишната робия.

Мълвата за настъпването на руските освободители прогонва голяма част от турското население в Кюстендил, но заедно с тях напускат и каймакамът Мехмед- бег и кадията Нъри Ефенди ведно с архивите. Тогава пристига четата на капитан Ильо Войвода с героичен вид в тези смутни времена, придружена с руска конница, той настоява градът да се предаде без бой.

На 17-и януари 1878 г. на Стамбол капия кюстендилци, облени в сълзи от неуписуеми радости и възторг, посрещат втори ескадрон на Четвърти Улански- Харковски полк, които са благословени от митрополит Иларион, но радостта им не била задълго, а историческите събития в България говорели, че турските тежки окови са вече строшени.

Турците анадолци се опитват отново да завземат Кюстендил и затова Кюстендил е освобождаван два пъти. Заветната мечта за свобода и надежда на бащите ни, на прадедите ни била вече факт и с неизказани трепети и вълнения улиците на града ни се изпълнили с разплакани, но тържествуващи хора.

Нека почетем паметта на всички загинали за Кюстендил и областта, както и за Освобождението на България!

Дълбок поклон пред себеотрицанието и саможертвата на братските руски войни и българските хайдути и опълченци!

 

Росен Димитров Раденков

Председател на Общински съвет на БСП - Кюстендил

 

КОМЕНТАРИ

Моравочервен09:41 - 21.02.2019
Хубав отрицателен пример за поздравления. Боза от клишета. Простотия. Общинската организация на БСП се самонадпреварва как да си избере по-тежък неграмотник за шеф. След К. Янчева и този следващият ще носи нейния ковчег.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK