Лидерите на КНСБ и КРИБ обсъдиха с шивашкия бос Ролман дуалното обучение

снимки: infomreja.bg

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов, регионалният председател на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов и представители на браншовите организации днес заедно с изпълнителния директор на немската шивашка фабрика „Пиринтекс“ ООД в Гоце Делчев, Бертрам Ролман, обсъдиха ползите от въвеждането на дуалната система на обучение в България.

Според ръководствата на двете организации, които подкрепят въвеждането на този вид обучение, държавата все още няма ясна визия за това. Представителите на КРИБ и КНСБ са планували посещения в двете компании "Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД и "Пиринтекс" ЕООД, които са много добър пример за дуално обучение.

Пламен Димитров и Евгений Иванов бяха категорични, че по въпроса за дуалното обучение вече има дебат на национално ниво и той идва предимно от бизнеса, който изпитва остра нужда от квалифицирани кадри, за да се даде цялостен и положителен подем на икономиката.

„Професионалното образование и обучение в България следва да претърпи задълбочена реформа, за да отговаря на динамично променящите се потребности на бизнеса от квалифицирана работна сила, като периодът на обучение бъде синхронизиран с производствения процес, а учебният план съобразен с конкретните изисквания на работното място по търсени професии и специалности”, заяви в Гоце Делчев Пламен  Димитров по време на дискусията в „Пиринтекс“.

Той информира, че след почерпения опит в двете компании ще бъде изготвено съвместно предложение със законодателна тежест и ясни  правила и параметри за промени в Закона за професионалното обучение.

”Дойдохме да почерпим опит от Бертрам Ролман, за да изготвим съвместно предложение за въвеждането на този вид обучение, защото сме убедени, че ние сме длъжни да квалифицираме нашите кадри“, допълни Димитров. Той обаче бе категоричен, че преди това трябва да станат ясни критериите по четирите важни въпроса: Кой поръчва дуалната система на обучение, кой доставя обучението, кой плаща и кой регулира процеса.

„Първоначалната ми идея преди три години „Затвори кръга и влез в живота с вдигната глава“, когато открихме обучителния център на „Пиринтекс“, бе да помогнем да придобият професия онези млади хора, които не са завършили средно образование, но от тази  учебна година при нас в обучението се включиха и доста младежи със средно образование, търсещи професия. Те са предимно млади хора, които нямат възможност или не искат да продължат образованието си във висши учебни заведения. Но българската икономика има нужда не само от оператори, шивачи и т.н., затова е необходимо обединение на бизнеса и държавата за изграждане на обучителни  центрове на принципа на дуалната система на обучение, която да обедини  подготовката на кадри за всички браншове, за да се даде тласък на икономиката с подготвени кадри във всички браншове“, заяви Ролман.

Той обясни, че по време на тригодишния курс на обучение в професионалното му училище обучаващите се младежи са финансово стимулирани всеки месец, осигурен им е безплатен транспорт до фирмата и обратно, безплатно работно облекло и учебни материали.

Младите хора не са обвързани с договори и след получаването на дипломата си са свободни да работят където си пожелаят.

Немският инвеститор бе категоричен, че не краде ученици от гимназиите, а краде млади хора от кафенетата и кръчмите, които бездействат поради липса на работа и така пропиляват както шансовете си за професионална реализация, така и живота си.

”В бизнеса имаме нужда от хора със специфични технически и професионални  умения, училището обаче няма възможност да ни ги предложи. Работодателите сме единодушни, че преобладаващата част от кадрите, предлагани от настоящата образователна система в България, са недостатъчно подготвени и острият недостиг на квалифицирана работна ръка в секторите на индустриалното производство и услугите е налице. Естествено, че трябва да се проведе адекватна реформа в българското образование за подобряване на връзката между търсене и предлагане на пазара на труда, през годините сме правили по този въпрос много срещи и разговори с министри, депутати и управляващи и продължаваме да го правим, но явно  въвеждането на така наречената дуална система за професионално обучение все още не е напълно узряла, което означава, че бизнесът и синдикатите трябва да настояваме много за промяна”, заяви още Бертрам Ролман.

На срещата бе изразено становище, че обучителните центрове трябва да са на принципа на другите учебни заведения, а именно с делегирани бюджети. Предлаганите обучения за различни професии от Бюрата по труда пък не били достатъчно ефективни и по-добрият вариант бил да се прикрепят към дуалната система за професионално обучение. Освен държавата в професионалното обучение на кадрите трябва да участва и бизнесът.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

viki11:50 - 25.04.2014
Няма логика да бъдат подпомагани от държавата и това се знае много добре.Ако работодателят желае той ще си обучи хората а не да се възползва от парите както стана с Евро фондовете ТОВА СЕ ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK