Личните лекари: Много болни от COVID-19 са извън статистиката

Снимка: iStock

Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата

Много хора със симптоми на коронавирус изобщо не са включени в статистиката. Те се намират на домашно лечение, наблюдават се от личните си лекари, но тези пациенти нямат пари за PCR. Вероятно са болни от COVID-19.

"Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза. Потвърждение лабораторно, някакво имаме, от изследванията, което е PCR-ът", каза д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя опроверга, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест. Дори и лекарите нямаме достъп понякога до безплатно тестване, заяви докторката. "Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората", каза Чобанова.

Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата. Няма как те да се издават от лични лекари, добави д-р Чобанова.

Тя обясни, че в нейната практика засега не е засичала грип и смята, че пациентите й са болни от коронавирус, дори и да не са се тествали.

Тя коментира и предложението на личните лекари да се дават по 1000 лв. допълнително за борбата на първа линия, като го определи като стимул да продължават да се грижат за своите пациенти и като израз на това, че най-накрая личните лекари са били забелязани. Ние не сме спирали да сме на първа линия, от началото на епидемията имаме пациенти на домашно лечение, които проверяваме и лекуваме, каза тя.

Организацията за ковид зони в поликлините е положителна стъпка и в правилна посока, за да могат да се разделят потоците пред лекарските кабинети, оцени още Чобанова. /Би Ти Ви/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK