Летния Атанасовден отбелязаха четири села в община Струмяни

снимки: Община Струмяни

Четири села от община Струмяни почетоха летния Св. Атанасий: жителите на Микрево като потомци на старо Решково, Добри лаки, Горна Крушица и Илинденци.

В двора на храма „Св. Димитър” кметът на селото Христо Варсански посрещна жителите и гостите на Горна Крушица, които не скриваха възхищението си от почистените и окосени пространства около храма, новобоядисан и с реставриран покрив.

В навечерието на традиционния събор свещеник Васил Котев освети курбана – за здраве и благоденствие на Горна Крушица, а 74-годишната баба Стоянка го сготви вкусно за 30-та поредна година.

Кметството е благоустроено, най-важното – покривът се ремонтира и сградата ще се съхрани, сменена е дограмата и лека-полека помещенията придобиват съвременен вид. Улиците са изчистени, полагат се грижи за гробищния парк, проблемите се решават своевременно, но най-важното е, че хората са заедно на трапезата.

Всички се събраха, като голяма част от тях носеха домашно приготвени оризници с яйца, уханни питки, домашна ракия, а оркестърът засвири и даже дъждът не можа да спре хората, които се извиха на открито.

В Решково стотици жители и гости от Микрево се събраха високо в планината, където е изграден параклисът "Св. Атанасий". С празнична литургия започна празникът, за да се "излее" и осветеният курбан – благословен за здраве.

Голяма част от семействата са насядали под дебелите сенки на планината – с невероятна гледка към низините, кметът на община Струмяни Емил Илиев – потомък на стар решковски род, посрещаше своите гости заедно със семейството си, като не пропусна да поздрави лично всички свои приятели и гости.

Наздравица към решковци – с песен поднесе гостенката Ваня Найденова.

В Добри лаки – с мирис на мащерка, Градището посрещна своите чада - от най-малките до най-възрастните, а старият отец Борис отслужи празнична литургия. Иконата на св. Атанасий се подпря на градежа и се обкичи с пролетни цветя.

Курбанът се разля на място и под стрехите на навеса, жителите и гостите на Добри лаки се преклониха пред св. Атанасий.
И във Врабче в Илинденци се отслужи литургия и курбан за здраве. Така миряните на община Струмяни почетоха Летния Атанасовден.

Родената в Добри лаки писателка Свободка Костадинова счита, че корените на този празник са дълбоко в историята и са свързани с покръстването на българите.

„Паметта е в сърцата на хората от този край. За мен Летният Атанасовден е очарователен - с невероятната природа, с мириса на мащерка и риген. Помня, като дете, пътуването ми към Градището в Добри лаки, защото през лятото гостувахме на баба, помня пътуванията ми високо в планината към старо Решково… Събори, които не са само среща на стари приятели, а магнетични празници на духа", сподели кметът на община Струмяни Емил Илиев.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK