Захариева: На 15 се очаква пълно възстановяване на пътуванията в ЕС

Снимка: БГНЕС

От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването

Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в Европейския съюз, това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева.

“От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването. Първо със съседни държави, после с държави със сходна ситуация. Надявам се на следващ етап, това се очаква след 15 юни, пълното възстановяване на придвижването в ЕС и страните в Шенген. България премахна карантината за 29 държави. Запазва се карантината по преценка на щаба и лекарите”, каза тя пред БНТ.

“Първият етап беше премахването на карантината за бизнеса. Позабавиха се някои инвестиции в България. Някои семейства бяха разделени 2 месеца. Различна е срещата очи в очи. На последния съвет много министри повдигнаха въпроса кога ще се съберем присъствено в Люксембург. Колегата там каза, че е готов да ни посрещне”, добави външният министър.

“След една криза имаш голяма възможност. След много кризи се излиза по-силни. Трябва да обединим усилия в проучванията. Няма държава, която да се справи с такава криза сама. 85% от предпазните средства се произвеждат в Китай, както и над 80% от антибиотиците. Следващата стъпка е да върнем част от тези производства в ЕС. Трябва да можем да разчитаме един на друг вътре в ЕС”, каза тя.

Захариева коментира и темата за антибългарското говорене в Северна Македония. “Част от причината за антибългарското говорене в Македония е националистически подход, който е заради изборите в страната. Но когато се стремиш да станеш част от европейското семейство, на никой политик не трябва да му минава през ума да говори така, особено към съседна приятелска държава.

Пълно е с фалшиви новини. „Има и още една причина македонците да имат такова антибългарско говорене – бяхме категорични и ясни – миналата година парламентът одобри категоричната позиция на България по отношение на Северна Македония.

По отношение на Балканите – българската позиция е ясна: Балканите са част от нас, от Европа, те са външните граници на ЕС. Това, което ЕС показа в кризата – даде най-голямата помощ на тези страни. Това показва, че Българският стремеж след нашето председателство е тази тема да остане във фокуса на разговорите – това е изпълнено. ЕС показа, че протяга ръка и разширяването остава приоритет“, допълни външният министър.

Най-голямата крачка назад беше спирането на работата на съвместната комисия с Македония – по тяхно желание спря работата с мотив заради настъпващите избори. „Нали за това създадохме тази комисия – не приемам аргумент, че преди изборите работата трябва да бъде спряна – тази комисия е с историци, а не с политици и никой не е давал политически указания“, смята Захариева.

Относно изложбата в РКИЦ, която се опита да изкриви българската история, Захариева съобщи, че това не е приемливо. „Три пъти се случват подобни неща за 24 май на различни нива. Гордея се с българските учени, които разбраха всичко, и които реагираха навреме – а реакцията им не беше само по повод тези дни, имаше случай, в който говорител на правителството съобщи, че Червената армия била спасила България – такова говорене не носи нищо добро. Същото е и по отношение на азбуката“, допълни министър Захариева.

Русия, Китай, Турция и други държави имат интереси на Балканите – и е важно ЕС да показва подкрепата към Балканите. Зрялост на политическия елит показва спазването на поетите договорки, допълни министърът.

България има добри отношения с Украйна и винаги е поддържала демократичните отношения там; имаме над 204 хиляди българи, които живеят там. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK